Isparta’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve  İl Özel İdaresi özellikle kırsalda yaşayan  vatandaşlara alternatif gelir sağlayan desteklemelere devam ediyor. Daha önce Sorkuncak Köyü ile Aksu ilçesine bağlı Katip Köyü'nde yapılan safran üretimi, bu kez desteklerle birlikte Eğirdir ilçesine bağlı 3 köyde   gerçekleştirildi.

İlçede 3 köyde belirlenen 2.500 metrekare alanda, on aileye 30'ar kilogram safran soğanı dağıtımı köy merkezinde yapıldı. Proje, %75 Isparta İl Özel İdaresi hibesi ile gerçekleştirildi ve projeden on aile yararlandı. Bağacık köyünde yapılan törene Vali Aydın Baruş, Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Mehmet Ali Ertuğrul, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Av. Abdullah Çelik, İl Genel Meclisi Üyeleri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta’da yapılan safran yetiştiriciliği hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, safran bitkisinin su tasarrufu açısından önemli olduğunu belirterek, Eğirdir'deki çiftçileri safran bitkisini dikmeye davet etti.

Kaymakam Ömer Çimşit, Eğirdir’in çalışkan insanlara sahip bir ilçe olduğunu belirterek, ilçede yapılan tarım, hayvancılık ve su ürünleriyle ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı.

İl Genel Meclisi Başkanı Av. Mehmet Ali Ertuğrul ise özellikle sulama suyu sıkıntısının yaşandığı bir dönemde safran üretiminin önemine değinerek projeye emeği geçenlere teşekkür etti.

Isparta Valisi Aydın Baruş, Eğirdir’in birçok tarım ürününün yetiştiği ender bölgelerden biri olduğunu vurgulayarak, “Amacımız çiftçilerimizin bu toprakları terk etmemesidir,” dedi. Vali Baruş konuşmasında, Eğirdir’in doğal güzellikleri ve tarım alanlarıyla önemli bir ilçe olduğunu belirterek şunları söyledi;  “Eğirdir ilçemiz, gerek ekonomik gerekse turizm sektörü açısından çok önemli bir yer. Buradaki doğal güzellikler, tarım alanları ve bu topraklar oldukça kıymetli. Eğirdir’de yaklaşık 155 bin dekar tarım arazisi bulunuyor ve bu arazilerin 61 bin dekarında elma yetiştiriliyor. Türkiye’deki elma üretimi açısından oldukça değerli bir bölge burası. Geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 46 bin ton elma ihracatı gerçekleştirilmiş olup bu, Türkiye’nin elma ihracatının %14’üne tekabül etmektedir.

Tarım ürünleri, Isparta’nın ihracatında önemli bir rol oynuyor. Meyve ürünleri ihracatı, ilimizin ihracatında birinci sırada. Bu ihracatı daha nitelikli hale getirmek ve çeşitlendirmek son derece önemli. Eğirdir ilçemiz, sadece yerli üretimle değil, aynı zamanda ihracata da önemli katkı yapmaktadır. İlçemizde 63 bin küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, 31 ton civarında bal üretimi var. Mantar üretiminde de önemli bir paya sahibiz; Isparta, son yıllarda yaptığı atılımlarla Türkiye’de kültür mantarı üretiminde birinci sıraya yükseldi.

Safran, mucizevi bir bitki; 1 gramı 100 litre suyu boyayabiliyor ve yetiştirilmesi için su gerekmiyor. Sadece organik gübre kullanarak ve zamanında toplayıp kurutarak bir yıl içinde ürün alabiliyorsunuz. İlk yıl 400 gram civarında verim alırken, ikinci yıl bu miktar 1 kilograma kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla, safran üretimi çiftçilerimize önemli bir kazanç sağlıyor. Safran üretiminde Bağacık Köyü’nü ve Eğirdir ilçemizi ön plana çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzden bu projeye destek verdik,” dedi.

Yumurtaya zam geldi! Yumurtaya zam geldi!

Konuşmaların ardından, safran soğanları Vali Aydın Baruş ve diğer katılımcılar tarafından köyde belirlenen arazide toprakla buluşturuldu. Dikilen safran soğanlarından ilk hasadın kasım ayında yapılması bekleniyor. Program sonunda Vali Aydın Barış katılımcılara safran kullanılarak renklendirilen pilav ikram etti.

Editör: Özge KAPI