2024 Nobel Fizik Ödülü sahipleri belli oldu. Bu yıl ödül, "Yapay Sinir Ağları ile Makine Öğrenimini Sağlayan" katkılarından dolayı ABD'li bilim insanı John Hopfield ve İngiliz Geoffrey Hinton'a gitti. Bu iki isim, fizik alanındaki araçları kullanarak bugünün güçlü makine öğrenme modellerinin temellerini oluşturan önemli çalışmalara imza attı.

Yapay zekâdan bahsettiğimizde genellikle yapay sinir ağlarını kastediyoruz. Bu teknoloji, beynin yapısı örnek alınarak daha gelişmiş ve daha efektif yapay zekâ modellerinin oluşturulmasını sağlıyor. Yapay sinir ağlarında beyin nöronları, farklı değerlere sahip düğümlerle temsil ediliyor. Bu düğümler, sinapslara benzetilebilecek bağlantılar aracılığıyla birbiriyle etkileşime geçiyor ve bu bağlantılar güçlendirilip çıkarılabiliyor.

Bu yılki Nobel Fizik Ödülü ile birlikte, kazananlar 11 milyon İsveç Kronu (36 milyon 363 bin TL) ödüle de hak kazanmış oldu. Ödül, birden fazla kazanan olduğu durumlarda eşit olarak paylaştırılıyor. Ödül sahiplerinden John Hopfield, Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaparken, Geoffrey Hinton Toronto Üniversitesi'nde profesörlük yapıyor.

Domuz Eti Skandalı Patladı! Köfteci Yusuf'un Gizli Raporu Ortaya Çıktı Domuz Eti Skandalı Patladı! Köfteci Yusuf'un Gizli Raporu Ortaya Çıktı

Nobel Fizik Komitesi Başkanı Ellen Moons, "Ödül sahiplerinin çalışmaları şimdiden büyük fayda sağladı. Fizikte, yapay sinir ağlarını belirli özelliklere sahip yeni malzemelerin geliştirilmesi gibi çok çeşitli alanlarda kullanıyoruz" şeklinde açıklama yaptı.

Hopfield ve Hinton’ın çalışmaları, uzun yıllardır yapay zekâ alanında önemli bir kaynak olarak kullanılıyor ve bu ödül, bu alandaki yeniliklerin ve gelişmelerin takdir edilmesi anlamına geliyor.

Kaynak: KFK Ajans