Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu, “İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” temasıyla Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı. Foruma, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker, Türkiye ve yurt dışından 100’e yakın bilim insanı ve öğrenci katılım gösterdi.

İklim Krizine Bilimsel Yaklaşım

Açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Sert, iklim krizinin Antalya gibi çevre değerleriyle öne çıkan kentler için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Antalya’nın doğal güzelliklerini ve kaynaklarını korumanın bilimsel çözümlerle mümkün olduğunu vurgulayan Sert, “Göreve geldiğimizden bu yana Başkanımızın öncülüğünde iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum için birçok başarılı çalışmaya imza attık. Nötr karbon hedefi doğrultusunda tarım, turizm, peyzaj, ulaşım, altyapı ve enerji gibi pek çok alanda çevre odaklı çalışmalar yürütüyoruz,” dedi. Ayrıca, belediyenin Avrupa Birliği destekli projeler ve uluslararası iş birlikleri hakkında katılımcılara bilgi vereceklerini ifade etti.

“Geleceği Kurtarmak İçin Harekete Geçmeliyiz”

Başkan Muhittin Böcek, Dünya Seyahat Fuarı’nda Antalya’yı Tanıtıyor Başkan Muhittin Böcek, Dünya Seyahat Fuarı’nda Antalya’yı Tanıtıyor

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Toker ise Antalya’nın yüksek kesimlerindeki su kaynaklarının azalmaya başladığını belirterek su kaynaklarının kurumasının ilerleyen yıllarda büyük bir sorun teşkil edeceğini söyledi. Toker, “8-10 metreden sondajla çıkan sular artık 80 metreye kadar indi. Tarımsal ve içme suyu açısından büyük sıkıntılar bizi bekliyor. Kuraklık ve yüksek sıcaklıklar artacak. Bu forum, geleceğimiz için gerekli önlemleri tartışmak adına büyük bir önem taşıyor,” diye konuştu.

İlk Oturumda İklim Eylemi ve Sürdürülebilir Enerji Tartışıldı

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Erol Esen’in moderatörlüğünde başlayan ilk oturumda, Almanya’dan Prof. Dr. Hans-Liudger Deinel “Kriz Zamanlarında Sürdürülebilir Enerji ve Hareketliliğe Geçiş” konusunu ele aldı. Daniela Carmela Cıcchella ise “İklim Eylemi için 2024-2030 Stratejik Planı” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Forumda, iklim değişikliği karşısında enerji yönetimi, sürdürülebilir ulaşım ve stratejik planlamanın önemi vurgulandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çalışmalarını Anlatacak

7 Kasım Perşembe günü saat 10.30’da Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, belediyelerin iklim değişikliği çalışmalarında iştirak şirketleri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliğini değerlendiren bir sunum yapacak. Belediyeler Paneli’nde ise yerel yönetimlerin veri tabanlı çalışmalara dayalı iklim değişikliği mücadelesine ve adaptasyona yönelik projeler ele alınacak. Forum, 6-8 Kasım tarihleri arasında devam edecek ve farklı konu başlıkları altında çözüm önerileri sunulacak.

3 Gün Boyunca İklim Değişikliği Konuşulacak

“İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç” teması altında 3 gün boyunca çeşitli oturumlar ve paneller düzenlenecek olan 2. Antalya Uluslararası Bilim Forumu, bilim insanları ve yerel yönetimlerin iş birliği ile iklim değişikliğine karşı atılacak adımları masaya yatırmayı amaçlıyor. Forum, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre odaklı projelerini uluslararası platformlarda paylaşmasına olanak tanırken, iklim değişikliğiyle mücadelede ortak çözümler üretilmesi için önemli bir zemin oluşturuyor.

Kaynak: Kfk Ajans