Antalya’da Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararı ile taşımacılık işlemlerinde “C” plaka zorunluluğu getirilmesi, ulaşım esnafının tepkisini çekti. UKOME’nin Konyaaltı ilçesindeki binası önünde toplanan esnaf, “Korsan taşımacı değiliz” sloganları atarak, alınan karara karşı seslerini duyurmaya çalıştı. Ellerinde “Herkes için adil ulaşım”, “Yılların emekçileri ihaleye kurban”, “Esnaf korsan değil emekçi”, “C plakaların rantına izin vermeyeceğiz” yazılı pankartlarla karara tepki gösteren esnaf, UKOME’nin girişine “Plaka mağdurları” yazılı siyah çelenk bıraktı.
Grup adına açıklamalarda bulunan avukat Sevil Çiçek Uçar, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve UKOME’nin aldığı karar ile otel personeli servisi dahil tüm yolcu taşımacılığında “C” plaka zorunluluğunun getirildiğini belirtti. Ancak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kendilerine verilen D2 belgesinin belediyece tanınmadığını ifade eden Uçar, C plaka olmadan taşımacılık yapanların trafikten men edileceği ve ceza kesileceğine dair uyarı aldıklarını söyledi. Uçar, “Bu kararın iptali için hukuk mücadelesi başlatacağız. Antalya’da zaten mevcut C plaka sayısı ihtiyacı karşılayamaz. Turizm kenti Antalya’nın ihtiyacını yalnızca C plakalı araçlar gidermek için yetersiz” dedi.
“Kentte Yüzlerce Kişi Mağdur Olacak”
Protestoya katılan esnaflardan Hüseyin Kösem, Antalya’nın turizm ve ticaret hacminin büyüklüğünü vurgulayarak, “Antalya her yıl 17 milyonu aşkın turisti ağırlıyor. Organize sanayi bölgelerinde ve serbest bölgede onlarca büyük şirket var. Kentin ulaşım ihtiyacı bu kadar az sayıdaki araç ile karşılanamaz” şeklinde konuştu. Kösem, özellikle turizm sektörü ve ticaretle bağlantılı taşımacıların mağdur edileceğini belirterek, belediyenin taleplerini göz ardı ettiğini ifade etti.
C plaka zorunluluğunun, otel personel servisi ve diğer çalışan servisleri açısından uygun olmadığını savunan Kösem, “Öğrenci servislerine göre tasarlanmış bu araçlar, koltuk yapıları nedeniyle personel taşımacılığı için elverişli değil. Ancak bu dayatma ile hem esnaf mağdur ediliyor hem de sektördeki büyük ihtiyaca rağmen yetersiz araç sayısı nedeniyle ulaşım sorunları yaşanacak” dedi.
“C Plakalar Başka Sektörlere Geçiyor”
Ulaşım sektöründe 30 yıldır çalışan İbrahim Koyuncu da C plakaların esnaf dışında farklı sektörlerdeki kişilere geçtiğini öne sürerek, ulaşım hizmetlerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. Kentte 10 binden fazla aracın ulaşım hizmeti verdiğini hatırlatan Koyuncu, son düzenleme ile ulaşımda tekelleşme yaratıldığını iddia etti.
Ulaşım esnafı adına açıklama yapan grup, Antalya’daki C plaka zorunluluğu kararının yeniden gözden geçirilmesini, mevcut plaka sayısının ihtiyacı karşılayacak şekilde artırılmasını talep ederek hukuki mücadele başlatacaklarını duyurdu.