Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli vatandaşların istihdamına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "2014'ten bugüne kadar, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın istihdamına yönelik projelere 385 milyon liranın üzerinde kaynak aktarılmıştır" dedi.
Engelli Bireylerin Çalışma Hayatına Katılımı
Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Çağrısı Toplantısı"na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, insan kazanmanın ve insana hizmet etmenin, kadim devlet geleneğinden gelen önemli bir toplumsal refleks olduğunu vurguladı.
Bakan, "Bu minvalde, yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızın çalışma hayatında kendine uygun, iyi ve nitelikli işlere erişimini artırmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.
İşgücü Piyasalarındaki Dönüşüm
Dünya genelinde işgücü piyasalarının hızla değiştiğini belirten Işıkhan, "Bu dönüşüm sürecinde, toplumun tüm kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata tam katılımını sağlamak sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmak için kritik önem taşımaktadır" dedi.
Engelli bireylerin, doğru fırsatlar ve destekler sağlandığında iş dünyasında büyük farklar oluşturacak potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Işıkhan, bu potansiyelin ortaya çıkarılması için devlet, sivil toplum ve özel sektöre büyük görevler düştüğünü ifade etti.
İstihdam Destekleri ve Projeler
Bakan Işıkhan, İŞKUR aracılığıyla engelli bireylerin istihdamını desteklemek amacıyla birçok hizmet sunulduğunu belirtti. "2002'den bu yana yaklaşık 500 bine yakın engelli vatandaşın işe yerleştirilmesine aracılık ettik" diyen Işıkhan, 2023 yılında 35 binden fazla engelli vatandaşın iş bulmasına katkı sağladıklarını ifade etti.
Engelli vatandaşların kendilerine en uygun çalışma alanlarına yönlendirilmesi için "Engelli İş Koçluğu" uygulamasının başlatıldığını ve bu uygulamanın 81 ilde aktif olduğunu söyledi. Ayrıca, işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına 65 binden fazla engelli vatandaşın katıldığını kaydetti.
Hibe Destekleri ve Proje Başvuruları
Bakan, engelli ve eski hükümlü vatandaşların kendi işlerini kurmalarına yönelik hibe desteklerine de değinerek, 2014'ten bu yana toplam 385 milyon lira kaynak tahsis edildiğini belirtti. Engelli bireyler için 183 milyon lira, eski hükümlü vatandaşlar için ise 110 milyon lira kaynak sağlandığını ifade etti.
Hibe desteklerinin artırılması ve projelerin çeşitlendirilmesi hedefleniyor. 2024 yılı için hibe desteğinin 400 bin liraya çıkarıldığını vurgulayan Işıkhan, "Engelli girişimcilik projelerinin yüzde 55'inin tarım sektöründe yoğunlaştığını görüyoruz" dedi.
Sonuç ve İşbirliği Vurgusu
Işıkhan, engelli ve eski hükümlü vatandaşların topluma kazandırılması için tüm tarafların etkin katılımının hayati önem taşıdığını belirtti. Çalışma hayatında işbirliği ve koordinasyonun gerekliliğine dikkat çeken Işıkhan, engellilere yönelik proje önerilerini beklediklerini ifade etti.