Isparta Belediyesi’nin Gökçay Kavşağı’nda inşa ettiği Etnografya Müzesi, bu yıl  yaklaşık 55-60 bin ziyaretçi ağırladı. 

Türk tarihine ışık tutan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi, il içi, il dışı ve yurt dışından misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığı müzeyi bir yıl içerisinde 60 bin ziyaretçi gezdi.

Ağırlıklı olarak Toros kilimleri ile tarihe ışık tutan müzede, Isparta’nın simgesi olan yüzlerce el dokuması halılarda bulunuyor. Asırlık eserleri inceleyen ziyaretçiler ise karşılaştıkları manzara karşısında hayranlıklarını gizleyemezken, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı gerek makamında ziyaret ederek, gerekse müzede bulunan ziyaretçi defterine ‘tarihe, kültüre ve turizme katkılarınızdan dolayı’ notu düşerek teşekkür ediyor.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ziyaretçi defterlerini ve ziyaretçi sayılarını inceledi, “Ziyaretçi grafiğimiz devamlı yükselerek gidiyor, bu da bana memnuniyet veriyor. Müzemizi yılda 55-60 kişi ziyaret ediyor. Bu da Isparta’mızın önemli bir şehir olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Şehirlerin gelişimi müzelerle olur. Türklük aleminin bütün kültür, tarih ve duygusunu ortaya atan bir müze” dedi.

Müzemiz Artık Isparta’nın Değil, Türkiye’nin Müzesi Oldu


Günaydın, “Müzemiz artık Isparta’nın değil, Türkiye’nin müzesi oldu. Hatta Türkiye’yi de aşmış, çeşitli ülkelerden gelen misafirlerimiz olduğu ortaya çıkmıştır, müzemiz ulusal boyutu da aşmıştır. Ziyaretçi kayıt defterlerimizi inceledim. Yılda 55-60 bin ziyaretçimiz var. Son zamanlarda çok sayıda guruplar da geliyor. Edirne’den, Van’a, İstanbul’dan, Hakkari’ye çok sayıda ziyaretçi alıyoruz. Derin kültürümüz olan Toros kilimleri ağırlıklı 3 bin 200 kilim objemiz bulunuyor. Bu kilimleri anlatmak istersek yüzlerce cilt kitap çıkar. Bugün kurtbaşı kilimden, akrep desenine, Türk yıldızından, Turnalar kilimine çok çeşitli objelerimiz müzede yer alıyor. Bu etnoğrafyanın Isparta’da bulunduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin ağırlıklı kilim başta olmak üzere halı müzesi ile tekiz. Buna Isparta Belediyesi hizmet etmektedir. Isparta nüfusuna oranla yılda 55-60 bin kişinin ziyaret ettiği müze enderdir, bu şehrimizde olmuştur. Bu özelliklere sahip bir müzeye Isparta sahip olduğu için şehrimize yeni bir değer, özellik ve aranan bir nokta olmuştur. Türklük aleminin bütün özellik, duygu, kültür ve tarihini ortaya atan bir yer. Bugün Mezopotamya kazılarında çıkan taşların üzerindeki motifler Toros kilimleri ile bugüne kadar gelmiş. İncelendiğinde bu müzenin derinliği budur.”

Editör: Haber Merkezi