Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekim ayına ait ekonomik raporunu yayımladı. Raporda, Alman ekonomisinin yaz aylarında küçülmeye devam ettiğine ve son çeyrekte de ekonomik faaliyetlerin zayıf kalmasının beklendiğine dikkat çekildi. Bu durum, Almanya'nın 2022 ortalarından beri süregelen zayıf bir dönemde sıkışmış olduğunu gösteriyor. Ancak, raporda, ekonominin şu anda önemli bir durgunluğa girmesinin beklenmediği ifade edildi.

Raporda, Almanya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen "yine hafif bir düşüş" göstereceği belirtilirken, "Bugünün perspektifinden bakıldığında, ekonomik faaliyetler dördüncü çeyrekte durgunlaşabilir." denildi. Bu bağlamda, yaz aylarında yaşanan zayıflığın ekonomik durumu olumsuz etkilediği vurgulandı.

Eylül ayında yıllık enflasyonun Avrupa Birliği uyumlu olarak yüzde 1,8'e düştüğüne ancak yıl sonuna kadar tekrar yükselmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekildi. Bundesbank, Alman ekonomisinin sanayide süregelen sorunlar nedeniyle de büyümekte zorlandığını bildirdi. Raporda, "Alman sanayi ürünlerine yönelik dış talep, Almanya'nın satış pazarlarındaki ılımlı büyümeye rağmen şu anda çok az toparlanıyor. Bu durum, Almanya'nın rekabet gücüyle ilgili sorunların devam ettiğini göstermektedir." ifadelerine yer verildi.

Kira Enflasyonunda Gerileme Sinyali Kira Enflasyonunda Gerileme Sinyali

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçülme yaşanmıştı. Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), üçüncü çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor. Eğer GSYH üçüncü çeyrekte de küçülürse, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması olarak tanımlanıyor.

Almanya, 10 yıllık bir büyümenin ardından, salgının ilk yılı olan 2020'de, 2009'dan beri ilk kez bir resesyon deneyimi yaşamıştı. Ifo, 5 Eylül'de, ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürdü. Uluslararası Para Fonu (IMF) da 22 Ekim'de Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0,2'den yüzde 0'a indirdi.

Geçen yıl, yüksek düzeydeki enflasyon, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları gibi nedenlerle Alman ekonomisi bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Bu durum, Almanya'nın G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke olmasına neden olmuştu. Eğer bu yıl da küçülme yaşanırsa, 2023'te olduğu gibi Almanya, G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olarak dikkat çekecek.

Kaynak: KFK Ajans