Burdur Belediye Meclisi, içkili mekanların kent dokusuna uygun hale getirilmesi için komisyon çalışmalarına başladı. Başkan Ercengiz, eğlence mekanlarının sosyal hayatla uyumlu hale getirileceğini vurguladı.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Belediye Meclisinin içkili yer bölgesiyle ilgili komisyon çalışmalarının başladığını, kentte öğrenciler başta olmak üzere tüm vatandaşların faydalanacağı eğlence mekanlarının sosyal hayatla uyumlu hale getirileceğini vurguladı.

Elmacık Köyü'nde Taşkın Koruma İçin İlk Adım Atıldı Elmacık Köyü'nde Taşkın Koruma İçin İlk Adım Atıldı

Burdur'daki Eğlence Mekanları İçin Yeni Düzenleme Yolda 2

Yaşanan asayiş olayları yeni düzenlemeleri şart kılıyor
Geçtiğimiz günlerde Burdur’da alışılmadık bir cinayet vakası yaşandığını belirten Ercengiz, bu olayın Burdur’un sosyal dokusuna uygun olmayan içkili yer bölgesi ile bağlantısını vurguladı. Ercengiz, 2004 yılında yürürlüğe giren kırmızı bölge olarak tanımlanan içkili yer bölgesinin tek bir alana toplatılması yönetmeliğinin yıllar içinde kentte bazı sosyal sorunlara yol açtığını belirterek, “Geçtiğimiz günlerde maalesef kentimizde çok alışık olmadığımız bir cinayet vakasına tanık olduk. Ölen vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyoruz, acılı yakınlarına sabır diliyoruz. Bu olayın temeline baktığımızda Burdur’un sosyal dokusuna yakışmayan ve ürettiği hizmetler açısından bölge halkını da rahatsız eden 2000 yıllarının başında içkili yer bölgesi kavramıyla hayatımıza giren ve belli bir bölgeyi sadece içkili yer bölgesi olarak ilan eden bir yasanın sonucunu yaşıyoruz. Biz sonuçta alkolün sağlığa zararlı olduğunu kabul ediyor ve her fırsatta dile getiriyoruz ancak toplumda bir kesimin bunu bir alışkanlık haline getirdiğini ve bunu da zaman zaman tükettiğini biliyoruz aksi takdirde bu kadar çok tüketimle ilgili bir veri açıklanmadı. Netice itibarıyla bu yaşamın bir gerçeğidir. Aslında tecrit edilen alanlar belli ölçüde rantı doğuruyor çünkü sadece o alana tahsis edilmiş bir bölge olarak baktığınızda o bölgede kendiliğinden bir rant oluşuyor. Bu oluşan rant, normal değerinden daha fazla bir değerle sonuçlandığı zaman bu bedelin tahsili bir şekilde vatandaştan yapılmaya çalışılıyor. Bizim gençlik yıllarımızda Burdur’da birahane adı altında birçok işletme vardı ve bu birahaneler hatırladığım kadarıyla bir sosyalleşme mekanıydı. İnsanlar özellikle iş çıkışında ya da aileleri ile birlikte hafta sonu ve hafta içi gittikleri ve gerçek anlamda sadece sosyalleşme maksadıyla orada bulundukları ve bulundukları mekanda da birileriyle oturup konuştukları, gülüp eğlendikleri mekanlardı. Şimdi son dönemde bu alanlar niteliğini yitirdikten sonra Burdur’da alışık olmadığımız bir hizmet sektörü oluştu ve bu sektör maalesef o mekanları daha öncesinde kullanan insanların yerine başka insanların tercihi haline dönüştü. Genellikle baktığımızda kırsaldan gelen yurttaşımız, suça eğilimli vatandaşlarımız veya sabıkalı insanların oralara girip çıktığı yönünde bir takım kayıtları zaman zaman Emniyet tutanaklarında görüyoruz. Şimdi hal böyle olunca buralarda hizmet üretiminin olduğu Sinan Mahallesi sakinlerince rahatsızlık duyulduğunu hem psikolojik hem de sosyolojik açıdan mahalleyi olumsuz etkilediğini ve yıllardır bu bölgenin daha nitelikli hale getirilmesiyle ilgili bir talep olduğunu biliyoruz” dedi.

Belediye Meclisi Komisyonu çalışmalara başladı
Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında içkili yerlerin yeniden düzenlenmesi için komisyon kurulduğunu ve komisyonun çalışmalara başladığını dile getiren Başkan Ercengiz, “Geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisinde de konuştuğumuz üzere bir komisyon kurduk, arkadaşlarımız bir çalışma yapacaklar. Bu işin siyasetine hiç bakmaksızın en yakınımızdaki Isparta’ya baktığımızda Burdur’un belki 10 katından daha fazla içkili yere ruhsat verilmiş durumdadır. Sonuç burada, siyaseten bir varlık sebebi veya bir duruş değildir. Bunu biz bir ihtiyaç, bu ihtiyacın insanca giderilmesi ve bulunduğu alana da zarar vermemesi noktasında çok doğru bir seçim yapmak zorundayız” diye konuştu.

Öğrencilerin eğlenmek için şehri terk etmesinin önüne geçilecek
Burdur’un öğrenci kenti olma yolunda ilerlediğini vurgulayan Ercengiz, gençlerin eğlence ihtiyacının karşılanması gerektiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin eğlenmek için başka illeri tercih ettiğini ifade eden Ercengiz, bu durumun şehir ekonomisi ve sosyal yapısı açısından olumsuz etkiler yarattığını belirterek, “Önce bir bölge, yer ve alan tespiti veya alanlar tespiti yapıp, insanca, insana yakışır, mahallelerin ve caddelerin sosyolojisini hatta mümkün olduğu kadar gece evinde istirahat eden yurttaşı rahatsız etmeyecek mekanlara çekerek, biz böyle bir alanın oluşturulmasını değerlendireceğiz. Bundan 20 yıl önce Burdur’da sadece öğrencilerin, gençlerin girip çıktığı işletmeler vardı. Bu işletmelerde canlı müzik de yapılıyordu ama kuralları başından belliydi. Bu kurallara uyulduğu takdirde de son derece düzgün hizmet ürettiklerini ben anımsıyorum. Bunda bir sakınca görmüyorum. Bu temel bir ihtiyaçtır, 20 yaşındaki bir genci eğlenmek istiyorsa tutamazsınız, bu çocuk eğlenecek. Burdur’un bir öğrenci şehri olmasını istiyorsak, öğrencinin ihtiyaçlarını toptan değerlendirdiğimizde, eğlenmenin de bir ihtiyaç olduğunu ve eğlenmek için öğrencilerin şehrimizi tercih etmek yerine başka yerlere gittiğini tespit ettiğimiz için bunu masaya yatırmak zorundaydık. Masaya yatırıyoruz, değerlendireceğiz. Gerçekten tarifini çok keskin bir şekilde yapıp, sınırlarını kalın çizgilerle çizip bu mekanların nasıl çalıştırılması gerektiğini şartlandıracağız. Şu anki haliyle değil, bunu kabul etmiyoruz. Bunun da müşterisi vardır belki ama yaygın olan bu olmalıdır. Bunu bilahare tekrar değerlendirme yapacağız” şeklinde konuştu.

Yeni düzenlemeler Burdur’un sosyolojisine uygun olacak
Başkan Ercengiz, Oluklaraltı bölgesindeki mevcut işletmelerin kazanılmış haklarının korunacağını belirterek, “Bizim asıl amacımız tıpkı belediyenin ruhsatlı olan işletmelerinde olduğu gibi insana yakışan işletmelerin açılmasını sağlamak ve bu yerlerin de açıldığında hem denetimini yapmak hem de sıkı şartlara bağlamaktır. Biz başvurduğu ruhsattaki hizmet üretme şartı ne ise onu taahhüt ettiği şartı sağlama denetimini yaparız. Bir işletmecimiz kafe-pub açtı diyelim, bu iş pubtan çıkıp, çizgiyi aşarsa buranın ruhsatını iptal ederiz. Niyet burada önemli olan biraz önce ifade ettiğim gibi topluma hizmet etmek, Burdur’da yaşayan özellikle 25 bin üniversite öğrencisine her sorduğunuzda Burdur’da eğlence mekanlarının olmayışından ve bu nedenle tercihini yakın illerde ve başka kentlerde aramasını görmemizden dolayı bizim mutlak suretle bu konuya akılcı ve sosyolojik olarak doğru bir tespitle sonuçlandırmamız gerekiyor. Oluklaraltı bölgesinde kazanılmış hakları zaten işletmecilerden alma şansımız yok ama bizim derdimiz tabi oradaki işletmeci arkadaşlarımızla da komisyon toplantılarımız sonrasında görüşülecek, ben oralar kapatılacak demiyorum, oraları eğer şu anki kazanılmış haklar çerçevesinde bakarsak, gerçekten beklentiye karşılık verir işletmeler haline döndürebilir mi oraya bakmak lazım. Müşteri portföyünü nasıl değiştirebiliriz, işletmecilerle bunları görüşmemiz lazımdır” açıklamalarında bulundu.

Burdur'daki Eğlence Mekanları İçin Yeni Düzenleme Yolda 1

Kaynak: KFK HABER AJANSI