Kacır, “BYD, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer tahsis sürecini tamamladı ve fabrika inşaatına ilişkin izin başvurularını gerçekleştirdi. Bu başvurular en hızlı şekilde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak.” şeklinde konuştu.
262 Milyar Dolar Yabancı Yatırım
Kacır, Türkiye’nin doğrudan yabancı sermaye yatırımları açısından son 22 yılda önemli başarılar elde ettiğini belirterek, AK Parti hükümetleri döneminde 262 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı sermaye yatırımının Türkiye’ye geldiğini ifade etti. Küresel doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında Türkiye’nin payının binde 2’lerden yüzde 1’e yükseldiğini vurgulayan Kacır, bu payı yüzde 1,5’e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Ayrıca, Türkiye’de yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve AR-GE ile inovasyon yatırımlarına önem verdiklerini söyledi.
Elektrikli Araç Sektöründe Güçlenme
Kacır, Çin seyahatinin amacının elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde Türkiye’ye yatırım çekmek olduğunu belirtti. Türkiye’nin otomotiv sektöründe iddialı bir ülke olduğunu ve yıllık 35 milyar dolarlık otomotiv ihracatı bulunduğunu kaydetti. Kacır, “Türkiye’de halihazırda otomotiv alanında üretim yapan 8 küresel şirket var ve bu şirketlerin 100’den fazla tedarikçisi mevcut.” dedi.
Fabrika Altyapı Çalışmaları Devam Ediyor
BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı aldığını hatırlatan Kacır, “2026’da üretim başlayacak. 160 hektarlık bir alanda hem bir AR-GE merkezi, hem 150 bin araçlık fabrika, hem de bir tedarikçi parkı olacak. Tedarikçi firmalar da burada yatırım yapacak. Türkiye, yüksek teknolojide çok önemli bir adım atmış olacak.” ifadelerini kullandı.
Kacır, BYD’nin Türkiye’de kuracağı AR-GE merkezinin nitelikli mühendisler ve araştırmacıları istihdam edeceğini ve doğrudan 5 bine yakın, dolaylı olarak ise 20 binin üzerinde istihdam potansiyeli oluşturacağını sözlerine ekledi.