İstanbul'da, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanları ile ortak hareket ederek bebek hastaları önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk eden ve bu yolla haksız kazanç sağladıkları belirlenen 47 şüpheli hakkında fezleke hazırlandı. Şüphelilerden 22'si tutuklu bulunuyor.
725 Sayfalık Fezleke Hazırlandı
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan 725 sayfalık fezlekede, 10 bebek "maktul", 5 kişi "müşteki", 19 hastane ve sağlık hizmeti şirketi "malen sorumlu", 47 kişi ise "şüpheli" olarak yer aldı.
İhbarla Başlayan Soruşturma
Fezlekeye göre, 27 Mart 2023'te CİMER’e yapılan bir ihbar, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapılan soruşturma kapsamında, doktorlar F.S. ve İ.G.'nin 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarıyla iş birliği yaparak, özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerini maddi çıkar sağlamak için kullandıkları belirlendi. Şüphelilerin bu yolla toplam 197 suça karıştıkları tespit edildi.
Bebek Hastalar Üzerinden Haksız Kazanç
Fezlekede, Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi sahibi Dr. F.S. ve bu şirkette çalışan Dr. İ.G.'nin, birçok özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesini işlettiği ve bu hastanelerde çalışanları suç örgütüyle birlikte hareket etmeleri için yönlendirdiği ifade edildi. Şüphelilerin, devlet ya da özel hastanelerde tedavi edilmesi gereken bebekleri, anlaşmalı oldukları hastanelere sevk ederek, SGK üzerinden yüksek miktarda ödeme aldıkları ortaya çıktı.
Bebeklerin Hayatı Tehlikeye Atıldı
Şüphelilerin, bebek hastaların hastanelerde uzun süre kalmasını sağlayarak haksız kazanç elde ettikleri ve bu süreçte uygun tedavi göremeyen bebeklerin hayatını tehlikeye attıkları belirtildi. Bu işlemler sonucu bazı bebeklerin ölümüne sebep oldukları vurgulandı.
Organize Şekilde Hareket Ettiler
Fezlekede, ambulans şoförü G.M.Ö. ve hasta sevklerinden sorumlu F.A. ve R.K.'nin, devlet ve özel hastanelerdeki bebek hastaları öğrenip, örgüt lideri F.S. ve İ.G.'ye bildirdikleri aktarıldı. Şüphelilerin, bebeklerin ailelerini ikna ettikten sonra usulsüz şekilde "tedavi reddi" işlemi yaptıkları, ardından hastaları anlaşmalı oldukları hastanelere sevk ettikleri belirtildi. Ayrıca, G.M.Ö.’nün 112 Acil Çağrı Merkezinden provizyon numarası almadan bebeği hiç hastaneye gitmemiş gibi göstererek, acilden giriş yapılmasını sağladığı ifade edildi.
Sahte Kimlikler Kullandılar
Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı denetimlerde, şüpheli Dr. İ.G.'nin bazı hastanelerde kendisini farklı isimlerle tanıtarak bebek ve yetişkin hasta nakilleri yaptığı ortaya çıktı. Fezlekede, şüphelinin "Dr. Şeyhmus", "Dr. Ümit", "Dr. Şerif" ve "Dr. Recep" isimlerini kullanarak hasta nakli kabul ettiği kaydedildi.
Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.