Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, insan sağlığını tehdit eden taklit ve tağşişli gıdalar konusunda önemli uyarılarda bulundu. Hileli gıdaların korkunç boyutlara ulaştığını belirten Sarıdaş, halkın sağlığıyla oynayanlara en ağır cezaların uygulanması gerektiğini vurguladı.
FAO’nun Dünya Gıda Günü temasının "daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olarak belirlendiğini hatırlatan Sarıdaş, güvenilir gıdaya erişimde yaşanan sorunların, daha iyi bir geleceği tehdit ettiğini ifade etti. Gıda sahtekârlığının özellikle zeytinyağı, bal, baharatlar gibi yüksek maliyetli ürünlerde ve et ile süt ürünlerinde daha sık görüldüğünü belirten Sarıdaş, piyasada sahte bal, tavuk taşlığı karıştırılmış kıyma, tohum yağı içeren zeytinyağı gibi ürünlerin yaygınlaştığını söyledi. Sarıdaş, “Bu ürünleri piyasaya sürmek tam anlamıyla sorumsuzluktur ve insan sağlığına kast etmektir,” dedi.
Cezalar Caydırıcı Olmalı
Sarıdaş, hileli gıdalara karşı daha sert yaptırımların uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, “Hilekârlara uygulanacak cezalar caydırıcı olmalıdır. Bu tür ürünleri piyasaya sürenler yüz kızartıcı suçlar kapsamında değerlendirilmeli ve hapis cezası da dahil olmak üzere en ağır cezalar verilmelidir” dedi. Hijyen kurallarına uymayan işletmelerin kapatılması ve yüksek miktarda para cezalarının verilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.
Bakanlığın Listeleri Olumlu Karşılandı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firmaları kamuoyuna açıklamasının son derece olumlu bir adım olduğunu belirten Sarıdaş, “Tüketici sağlığını korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek adına, Bakanlığımızın hileli gıda listelerini firma ve marka gözetmeden anlık olarak paylaşması büyük önem taşıyor” dedi ve bu çalışmadan ötürü Bakan İbrahim Yumaklı’ya teşekkür etti.
Tüketicilere de Görev Düşüyor
Sarıdaş, tüm vatandaşların gıda denetim sürecinde aktif rol alması gerektiğini vurgulayarak, “Gıda fiyatlarının yüksekliği insanları bu tür ürünlere yönlendiriyor. Ancak bu gıda hileleri artık çok daha profesyonelce yapılıyor. Bakanlığımız denetimleri aralıksız sürdürüyor, fakat 724 bin gıda işletmesini tek başına denetlemek mümkün değil. Kendi sağlığını korumak adına, tüketicilerimizin de bilinçli ve dikkatli olması gerekiyor” dedi.