Yüksek enflasyonun etkisiyle Türkiye’de internet ve iletişim hizmetlerine yapılan zamlar rekor seviyelere ulaştı. Bir ailenin aylık iletişim maliyeti, yüzde 300 oranında artarak büyük bir yük haline geldi. İnternet faturaları ise neredeyse iki katına çıktı, bu durum Türkiye’yi dünya genelinde en yavaş internetine sahip fakat en pahalı ülkelerden biri konumuna getirdi.

İnternete Erişim Masrafları Katlanıyor

Speedtest Küresel Endeksi verilerine göre, Türkiye, sabit geniş bant internet hızında 161 ülke arasında 106. sırada yer alıyor. Aylık 100 megabit (Mbps) internet hizmetinin ortalama maliyeti 483 lira olarak belirlenmişken, bu hızda internete erişim sağlayan Türkiye, internet hızında Venezuela ve Güney Afrika gibi ülkelerin gerisinde kalıyor. Mobil internet hızında da Türkiye, dünya genelinde ortalama 85 Mbps hızın ancak yarısı kadar hıza sahip; 111 ülke arasında 46.37 Mbps ile 58. sırada bulunuyor.

Hava Muhalefeti Balık Fiyatlarında Rekor Kırdı Hava Muhalefeti Balık Fiyatlarında Rekor Kırdı

İnternet Hizmeti Daha Pahalı

Son dönemlerde, sabit geniş bant ve mobil internet sağlayan operatörlerin yaptıkları zamlarla birlikte, vatandaşlar düşük hızdaki internet hizmetlerini daha yüksek fiyatlarla almak zorunda kalıyor. Picodi Türkiye verilerine göre, 100 Mbps internetin aylık ortalama maliyeti 12.7 Euro, güncel kurla ise 483 lira. Norveç, aylık 75.1 Euro ile en pahalı internet hizmetini sunan ülke olurken, burada internet hızı Türkiye'nin yaklaşık üç katı.

Aylık İletişim Masrafı Yüzde 300 Arttı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği verilerine göre, 1 sabit hat, 1 ev interneti ve 4 mobil abonelik üzerinden, 2023 yılında 4 kişilik bir ailenin aylık iletişim maliyeti 745 lirayı buluyor. En çok kullanılan tarifelere göre, bu maliyet 2.350 TL’ye, yıllık toplamda ise 28.200 TL’ye çıktı. Aynı dönemde damacana su fiyatlarının da yüzde 106 artışla 48.5 TL’den 100 TL’ye yükseldiği gözlemleniyor.

Türkiye, yüksek enflasyon ve artan hizmet maliyetleri ile mücadele ederken, iletişim maliyetlerindeki bu hızlı artış, ailelerin bütçelerinde büyük bir zorluk yaratıyor. Bu durum, vatandaşların iletişim ihtiyaçlarını karşılarken karşılaştıkları zorlukları daha da derinleştiriyor.