Emekli Albay Hayatını Kaybetti Emekli Albay Hayatını Kaybetti

ü

Türkiye'nin kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının gerçekleştirildiği Batı Akdeniz'de toplanan kirazlar, yurt içi ve dışında tezgahlarda yerini alıyor.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, geçen yıl Türkiye'den gerçekleştirilen 215 milyon dolarlık kiraz ihracatının 85 milyon doları Antalya, Isparta ve Burdur'daki ihracatçı firmalar tarafından yapıldı.

Ülke genelindeki ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiren bölge, üretimde de önemli bir potansiyele sahip. Özellikle Batı Akdeniz'de en fazla üretimin yapıldığı kent olan Isparta'da kiraz hasadı başladı. Yaklaşık 2,5 ay sürecek sezon boyunca dalından koparılan kirazlar, hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderiliyor.

Isparta'da 40 bin dekar alanda kiraz üretimi

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul da kentte 5 bin civarında üreticinin geçimini kirazdan sağladığını söyledi.

Uluborlu, Senirkent ve Isparta merkez ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 40 bin dekar alanda kiraz üretimi olduğunu dile getiren Tuğrul, "Geçen yıl 19 bin ton civarında bir ihracatımız oldu. Bu yıl da bu rakamı yakalayacağımızı düşünüyoruz. Şu anda 8 bin ton civarında bir yurt dışı satışımız var. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine gönderiyoruz. Bunun dışında Rusya'ya, Hindistan'a kadar satışlarımız var." diye konuştu.

Erken dönemde yetişen kirazların hasadının başladığını ancak Uluborlu ve Senirkent'te hasat dönemine yaklaşık 10 gün bulunduğunu ifade eden Tuğrul, toplanan kirazların depolarda paketlenip, satış için yola çıktığını kaydetti.

Üreticilerden Zeki Erdoğan, bahçesinden bu yıl 150 ton civarında ürün beklediğini söyledi.

Erdoğan, çiçek açtığı dönemde dolu yağdığında veya yeterli yağış olmadığında, aşırı sıcaklarda ürünün kalitesinin, miktarının olumsuz etkilendiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi