Üstelik işletme sahibi kadın olan ve diğer KOSGEB desteklerinden yararlanan işletme sayısı bu rakama dahil değil. Isparta’da 2014-2024 yıllarında imalat, hizmet ve ticaret gibi çeşitli sektörlerde iş kuran 508 kadın girişimci KOSGEB’den ayrıcalıklı olarak desteklendi. Kadın girişimciler içinde eczacılık, lokanta işletmeciliği, pastane, kuaför, kasap vb. geleneksel iş konularında desteklenenler olduğu gibi, bilgisayar yazılımı, telekomünikasyon, E-ticaret, kozmetik ürünler üretimi, uçucu yağ üretimi, 3D yazıcılar için filament üretimi, seramik ürünleri, konfeksiyon ürünleri gibi konularda faaliyet gösterenler de bulunmakta. KOSGEB Isparta Müdürlüğü yeni dönemde yürürlüğe konulan Girişimci Destek Programı’nda da kadın girişimciliğini ayrıcalıklı olarak desteklemekte. Program kapsamındaki İş Kurma Desteği’nde kuruluş desteği için kadın girişimcilere 10 bin TL ilave ödeme yapılıyor. Programın imalatçı ve bilişim sektöründeki işletmelere yönelik İş Geliştirme Desteği’nde ise desteğin üst limiti olan 1,5 Milyon TL için kadın girişimcilere ilave edilen rakam 150 bin TL’yi buluyor. Destek rakamı 1 Milyon 650 bin TL oluyor.
DESTEK İÇİN GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ ALMAK ŞART
KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen girişimciler için aktif durumdaki işletmelerinin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması ve KOBİ beyannamesinin onaylı olması gerekiyor. Girişimciler KOSGEB resmi internet sayfasındaki (www.kosgeb.gov.tr) ilgili girişimcilik eğitimlerini bitirdikten sonra işletmelerinin faaliyet konusuna uygun girişimcilik desteklerine başvuru yapabiliyor.
KOSGEB GİRİŞİMCİLERE AŞAĞIDAKİ DESTEKLERİ VERİYOR
1- İş Kurma Desteği:
İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını
olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor. Ayrıca destek kapsamında, işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla, 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl (Personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı 360 ve üzeri olduğu her bir dönem) için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar personel giderlerine de destek sağlanıyor.
İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?
İş kurma desteğine, programa başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde
kurmuş olan girişimciler başvuru yapabiliyor.
İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?
KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma
desteğinden yararlanabiliyor.
(https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/DesteklenenSektor)

2- İş Geliştirme Desteği
İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi
veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.
Desteklenecek Giderler Neler?
Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve
analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

Kaşif Kozinoğlu kimdir ve neden öldü? Kaşif Kozinoğlu kimdir ve neden öldü?

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?
İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabiliyor.
İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?
NACE Rev. 2’ye göre;
C -İmalat,
61-Telekomünikasyon,
62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler,
63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri,
72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.
Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?
Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.
Destek Programına Başvuru Takvimi;
Şartları taşıyan işletmeler için İş Kurma Desteğine başvurular sürekli yapılabiliyor. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınmakta. 2024 yılında 2 dönem başvuru alındı ve Isparta’dan 5 girişimci işletme desteklendi. İş geliştirme desteği kapsamında dönemler halinde alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanmakta ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilmektedir.
Daha kapsamlı bilgi KOSGEB internet sayfasından KOSGEB Müdürlüğünden edinilebilecektir.
Girişimci Destek Programı hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Girişimci Destek Programına buradan başvuru yapabilirsiniz.

Kaynak: KFK Ajans