Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Sarıdaş, et fiyatlarındaki dalgalanmanın önlenmesi ve yerli üreticilerin korunması adına önemli açıklamalarda bulundu. Sarıdaş, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasa düzenlemeleri konusunda kritik bir rol oynadığını belirterek, "Ülkemizde özellikle büyükbaş kırmızı et üretimi, talebi karşılamıyor. Bu nedenle Et ve Süt Kurumu, piyasa fiyatlarını dengelemek amacıyla et ve canlı hayvan ithalatı yapmaktadır. Ancak bu yaklaşım sürdürülebilir değil, çünkü ithalat sürekli hale gelirse, yerli üreticiler zarar görüp üretimden çekilebilir" dedi.
Girdi Maliyetleri ve Yem Fiyatları Sorunu
Sarıdaş, yem fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, "Üretimdeki girdi maliyetlerinin yüzde 70'ini yem giderleri oluşturuyor. Yem hammaddeleri ithalatına bağlı olarak yem fiyatları yükseliyor. Bu maliyetlerin düşürülmesi, hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından son derece önemli. Ayrıca, yerli üreticilerin daha fazla desteklenmesi, ithalata olan bağımlılığın azaltılmasında kilit bir rol oynayacaktır" ifadelerini kullandı.
İthalatın Uzun Vadede Zararları
İthalatın, hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Sarıdaş, "İthalat, orta ve uzun vadede üreticiyi zarara sokabilir. Tüketicinin fiyat artışlarından daha fazla etkilenmesi söz konusu olabilir. Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı'nın, 3 yıllık planlı üretim dönemi sonunda ithalatın sona ereceği yönündeki açıklamasını umut verici buluyorum. Bu planlı üretim dönemi ve yeni model desteklerle hayvancılığın güçleneceğine inanıyoruz" dedi.
Denetim ve Girdi Maliyetleri Üzerine Önemli Vurgular
İthalatın sona erdirilmesi için yetiştiricinin girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğini vurgulayan Sarıdaş, "Ülkemizdeki et üretiminde yer alan aracıların, tedarikçilerin ve stokçuların denetimleri sıkılaştırılmalıdır. Bu şekilde hem üretici hem de tüketici korunmuş olur" şeklinde konuştu.