İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışın firmalar üzerindeki etkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, yaptığı açıklamada, "Enflasyon 100 birim artarken kur 40 birim artarsa, bunu başka türlü kapatmanız mümkün değil. Bir yılda prodüktivitede yüzde 30-35 iyileştirme yapamazsınız" dedi.
Tüketicinin Rolü ve Ahlaki Davranış
Avdagiç, enflasyonla mücadelede tüketicinin gücünün daha etkin kullanılmasının gerektiğini vurguladı. "Her konuda bir alternatifimiz olmayabilir ama enflasyonla mücadelede tüketicinin 'tüketimden gelen gücünü' yeteri kadar kullanmadığı kanaatindeyim" diyen Avdagiç, ahlaki ve etik davranan şirketlere yönelik bir pozitif ayrım yapılmasının önemine değindi. Batıda bu tür uygulamaların görüldüğünü belirten Avdagiç, tüketicilerin yüksek fiyat artışlarına karşı bir tür ambargo uyguladığını ifade etti.
Enflasyon Hedefleri ve Tüketici Gücü
2025 yılı için belirlenen enflasyon hedeflerinin, aylık enflasyonun yüzde 1,2-1,5 seviyelerinde olması gerektiğini belirten Avdagiç, tüm kesimlerin bu hedefe ulaşmak için üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, enflasyonla mücadelede 2024'ün son çeyreği ve 2025 yılında tüketicilerin gücünü daha etkin kullanması gerektiğinin altını çizdi.
Döviz Kuru ve İhracat Baskısı
Döviz kuru ile enflasyon dengesinin önemine dikkat çeken Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı enflasyonla mücadele programını desteklediklerini ancak döviz kurundaki sıkışmanın ihracatı azalttığını ve ithalatı kolaylaştırdığını kaydetti. Avdagiç, "İhracatçı firmalar ve onlara çalışan üreticiler, ciddi bir maliyet baskısı altında" diyerek, geleneksel ihracat sektörlerinin yanı sıra otomotiv, makina ve kimya sektörlerinin de bu baskılardan etkilendiğini belirtti.
Üretici ve İhracat Hedefleri
Avdagiç, ihracat hedeflerinin tutturulabilmesi için döviz kurlarının daha iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı. "Kuru bu kadar baskılayarak enflasyon kontrolünün Türkiye'nin lehine olmadığını düşünüyorum. Her yıl 12-18 milyar dolar yukarı doğru giden bir ihracat hedefimiz var. Dolayısıyla, bu hedeflerin tutturulması için yaklaşımımızı gözden geçirmemiz şart" ifadelerini kullandı.
Kur Geçişkenliği ve Fiyatlar
Bir gazetecinin, döviz TL karşısında değerlenirse "kur geçişkenliği" olasılığına dikkat çekmesi üzerine Avdagiç, "Kur geçişkenliğinin fiyatlara olan yansımasını biliyoruz, ama bu durumu olumsuz bir şekilde masaya getirirsek, gündeme getirdiğimiz konu ile örtüşmeyen bir yapı olur" dedi. Avdagiç, Türk lirasının aşırı değerlendiğini ve bu durumun enflasyonla olan ilişkisini değerlendirdi. Son 6 ayın 5 ayında enflasyonun, kur artışının üzerinde olduğunu belirten Avdagiç, "Türkiye'nin 2025 ile ilgili ihracat ve ithalat hedeflerine ulaşması için kurun üretici açısından daha iyi yönetilebilir ve rekabetçiliğini sağlayabileceği bir noktaya gelmesi lazım" şeklinde konuştu.
Avdagiç'in açıklamaları, ekonomik dengelerin sağlanması için hem tüketicilere hem de üreticilere düşen görevlerin olduğunu ve bu dengeyi sağlamak için yapılması gereken politikaları gündeme getiriyor.