Türkiye, biyoteknoloji alanında dünyada söz sahibi olma yolunda dev adımlar atmaya devam ediyor. İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) iş birliğiyle başlatılan çalışmalar, bu hedef doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor. Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, bu iş birliğiyle Türkiye’nin biyoteknoloji alanında dünya çapında bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirtiyor.

Dr. Varlıbaş, Biyoteknoloji Vadisi projesinin yerli ilaç üretimine büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, “İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde gerçekleştirdiğimiz iş birliği, yerli kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak, biyoteknoloji alanındaki gücümüzü uluslararası platformlara taşımamızı sağlayacak. Tuzla Tepeören’de kurulacak olan 2,7 milyon metrekarelik Biyoteknoloji Vadisi’nde inovasyona dayalı, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmeyi hedefliyoruz. Özellikle yerli ilaç üretimi için gerekli olan pilot üretim tesisini kurarak, kendi molekülümüzü geliştirmek en büyük amacımız” dedi.

Biyoteknolojide Güçlü Altyapı

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Temsilcisi Dr. Sibel Kalyoncu Uzunlar, biyoteknolojik ilaç geliştirme çalışmalarında kritik öneme sahip altyapı olanaklarına sahip olduklarını ifade etti. OECD akreditasyonlu İlaç Analiz Laboratuvarı’nın, klinik faz öncesi toksikoloji, farmakodinamik ve farmakokinetik testleri yapabilecek kapasitede olduğunu belirten Dr. Uzunlar, ayrıca preklinik faz için gerekli hayvan deneylerinin yapılabildiği modern vivaryum birimlerinin bulunduğunu söyledi. Biyoteknoloji Vadisi’nde kurulacak pilot üretim tesisinin, bu iş birliği ile daha geniş kapsamlı fırsatları da beraberinde getireceğini ekledi.

Yerli İlaç ve İnovasyonla Geleceğe Yatırım

Biberona Tiner Katarak 2 Yaşındaki Bebeğini Öldürdü Biberona Tiner Katarak 2 Yaşındaki Bebeğini Öldürdü

Dr. Ercan Varlıbaş, yerli ilaç ve inovasyonun Türkiye’nin geleceği için kritik bir yatırım olduğunu belirtti. Türkiye’nin, biyoteknolojik ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi noktasında kendi süreçlerini yürütmesinin stratejik bir öncelik taşıdığını ifade eden Varlıbaş, küresel pazar oyuncuları arasında yer almak ve ithal edilen ilaçları yerli üretimle karşılamak için bu alandaki ilerlemelerin büyük önem taşıdığını söyledi. Varlıbaş, “Bilim insanlarımız ve sanayicilerimizle birlikte ülkemize büyük değer katacak projelere imza atmayı hedefliyoruz. Biyoteknoloji Vadisi’nde kurulacak geniş iş birliği platformu sayesinde sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirecek ve biyoteknoloji alanında Türkiye’yi daha ileri noktalara taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin biyoteknoloji potansiyelini ortaya çıkaracak olan bu projeler, hem bilimsel hem de sanayi alanında ülkeye büyük katma değer sağlama amacı güdüyor. İlaç üretiminde dışa bağımlılığı azaltacak ve yerli ilaç üretiminin önünü açacak bu girişim, aynı zamanda biyoteknolojide uluslararası arenada güçlü bir oyuncu olma yolunda Türkiye’yi daha da ileriye taşıyacak adımların atılmasına vesile olacak.

Kaynak: Kfk Ajans