Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, Konya ve Eskişehir’deki vakalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Akan, H5N1 virüsünün 2003 yılında hız kazandığını, 2005’te zirve yaptığını hatırlatarak, “2005-2010 arasında yaklaşık 400 insan vakası görüldü, ancak daha sonra bu sayı yılda 10'un altına kadar düştü” dedi.

"Kuş Gribi Kanatlı Hayvanlarda Çok Ölümcül Olabilir"

Prof. Dr. Akan, kuş gribinin kanatlı hayvanlar için ölümcül olabileceğini belirterek, “Bu virüs nedeniyle hayvan ölümlerinin artması halinde, kanatlı hayvan yetiştiricilerinin veteriner hekimlere veya il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları önemli. Salgın hastalıkların temel sebeplerinden biri, göçmen su kuşlarının hareketliliği. Göç döneminde bulaşmalar yaşanabiliyor, ancak belirli bir süre sonra kendiliğinden çözülmesini bekliyoruz. Bu durumun insanlar için ciddi bir risk oluşturduğunu düşünmüyorum” açıklamasında bulundu.

Hurda Araç Teşviki 2024 Ne Zaman? Hurda Araç Teşviki 2024 Ne Zaman?

"Hem Bakanlık Hem de Üreticiler Bilinçli ve Tecrübeli"

Prof. Dr. Akan, kuş gribinin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin dünya çapında araştırıldığını, ancak şu ana kadar insanlara doğrudan olumsuz etkisinin görülmediğini ifade etti. Türkiye’de alınan önlemlerin yeterli olduğunu vurgulayan Akan, “İnsanlar için salgın riski bulunmuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile kanatlı hayvan üreticileri bu konuda bilgili ve deneyimli. Bu aşamada hayvan hareketlerinin durdurulması gibi önlemler önerilebilir; böylece bakanlığa ulaşan vakalarda hemen karantina uygulanıyor. Karantinada, özellikle 3 kilometrelik alandaki hayvanlar kontrol altında tutuluyor ve 10 kilometrelik 'izleme zonu'ndaki hayvan hareketleri izlenerek salgın kontrol altına alınıyor” dedi.