Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), ekim ayında enflasyon yeniden hız kazandı. KKTC İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, ekim ayında bir önceki aya kıyasla tüketici fiyatları yüzde 3,22 oranında artış gösterdi. Bu artış, önceki ayda kaydedilen yüzde 2,52'lik yükselişin ardından geldi ve son 11 ayın en düşük seviyesinin ardından yeniden artan enflasyon oranları dikkat çekti.

Yıllık bazda ise enflasyon oranı, Eylül ayında yüzde 63,57 seviyesindeyken, Ekim ayında yüzde 65,65'e yükseldi. Bu oran, son yıllarda KKTC'de yaşanan fiyat artışlarının bir yansıması olarak ekonomideki baskıyı artıran faktörler arasında yer alıyor. Yılın ilk 10 ayında ise enflasyon oranı yüzde 50,45 seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Harcama Gruplarında Fiyat Artışları
Ana harcama grupları itibariyle en yüksek artış, giyim ve ayakkabı grubunda yaşandı. Bu alandaki fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 22,73 oranında arttı. Sağlık harcamaları da önemli bir artış göstererek yüzde 14,74 oranında yükseldi. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar grubunda ise yüzde 5,19’luk bir artış kaydedildi.

Diğer önemli harcama grupları da artış gösterdi. Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 5,00, lokanta ve oteller yüzde 4,75, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri ise yüzde 3,53 oranında fiyat artışı yaşadı. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise artış yüzde 1,03 seviyesinde kalırken, eğlence ve kültür harcamaları yüzde 0,87, ulaştırma ise yüzde 0,70 oranında yükseldi.

İnanılmaz! Kadın, Elektrik Direğinde Dans Etti İnanılmaz! Kadın, Elektrik Direğinde Dans Etti

Fiyat Artışı ve Düşüşü Olan Ürünler
Ekim ayında fiyatı en çok artan ürünler arasında hastane yatak ücreti (devlet) yüzde 240,00 ile en yüksek artışı gösterdi. Bunu yüzde 101,30 ile şeker hastalığı ilaçları ve yüzde 60,00 ile milli piyango bileti izledi. Öte yandan, fiyatı en çok düşen ürünler arasında ise nar yüzde 50,31, limon yüzde 47,38 ve beyaz lahana yüzde 41,48 oranında değer kaybetti.

Bu gelişmeler, KKTC ekonomisinin özellikle temel ihtiyaç ürünleri ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda baskı altında kaldığını, ancak bazı tarım ürünlerinde yaşanan fiyat düşüşlerinin tüketiciye rahatlama sağlayabileceğini gösteriyor. Analistler, enflasyonun gelecekteki seyri hakkında belirsizliklerin devam ettiğini ve özellikle enerji fiyatlarının artışıyla enflasyonun daha da hızlanabileceğini belirtiyor.

Kaynak: KFK Ajans