Isparta Valiliği, Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerdeki çalışmalarına aralıksız olarak devam ediyor. İçme suyu çalışmaları başta olmak üzere köylerdeki ihtiyaçlar belirlenerek gerekli çalışmalar İl Özel İdaresi ve Kaymakamlıklar eliyle yapılıyor. Vali Aydın Baruş bu kapsamda Senirkent ilçesine çalışma ziyareti gerçekleştirdi, Ortayazı, Akkeçili ve Gençali köylerinde tamamlan yatırımları yerinde inceleyerek köylerde vatandaşlarla bir araya geldi.
“Çok şükür bugün artık devletimizin eli her uç noktaya kadar uzanabiliyor”
İlk ziyaretini Ortayazı köyüne gerçekleştiren Vali Baruş köyde vatandaşlarla buluştu. Burada yaptığı açıklamada “Devletimizin sağladığı olanaklarla hiçbir çaresiz naçar durumda bir vatandaşımızın kalmasını istemiyoruz” diye konuşan Vali Baruş sözlerine şu şekilde devam etti. “Devletimizin sağladığı son derece önemli olanaklar var. Bunlar; engelli maaşı, bakım ücreti, yine yaşlılar ve yatalak olanlar için bakım ücreti, yeterli geliri olmayan haneler için ve muhtaç durumda olanlar için aile destek programı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladı üzere 2023 yılında da bu programlar devam ettirilecek. Aile Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüzün, eşi olmayan ve çocuğu olan aileler için de sosyal destek programları devam ediyor. Bu desteklerden hiçbir vatandaşımızın mahrum kalmasını istemiyoruz. Bunları da muhtarımız takip edecek Kaymakamımız da takip edecek. Çok şükür bugün artık devletimizin eli her uç noktaya kadar uzanabiliyor. Yani ben muhtaç durumdayım, bana kimse bakmıyor deme durumu yok kimsenin. Mutlaka devlet onu bir imkandan istifade ettiriyor. Kimse aç ve açıkta kalmıyor. Yine barınacak yeri olmayan köylülerimiz içinde eğer arsa durumu müsaitse biz konut yapım yardımı şeklinde kaymakamlıklarımızın sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından evleri de yapılabiliyor” dedi.
“Elektrik kullanan terfi sisteme sahip bütün köylerimizde bu GES sistemlerini kurduk”
Ardından Ortayazı köyünde yenileme çalışması yapılan bin metrelik içme suyu isale hattı ve su deposunda incelemede bulunan Vali Baruş “Köyümüze 2022 ve 2023 yıllarında özellikle içme suyu alanında yatırımlar yaptık. Bu yıl yaptığımız esas yatırım buraya KÖYDES kapsamında terfi hattının yenilenmesi. Böylece köyümüzün herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan kesintisiz bir şekilde içme suyu kaynağını kullanması temin edilmiş oldu. Isparta olarak bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla İl Özel İdaresi olarak elektrik kullanan terfi sisteme sahip bütün köylerimizde bu GES sistemlerini kurduk, ihtiyaç olanlara da ikincilerini kuruyoruz ve böylece elektrik ücretinin düşürülmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.
Vali Baruş ardından köyde bulunan köy camisini ve köy yaşam merkezini ziyarete ederek incelemelerde bulundu.
“Köydeki refah düzeyinin artırılması amacıyla buradaki altyapı hizmetlerimize devam ediyoruz”
Daha sonra Akkeçili köyüne geçen Vali Baruş vatandaşlarla bir araya gelerek talep ve önerileri dinledi. Burada yaptığı açıklamada yatırımları yerinde incelemek ve varsa vatandaşların sorunlarını ilk ağızdan dinlemek üzere köyü ziyaret ettiklerini belirten Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti. “Kaymakamımız, İl Genel Meclis Üyelerimiz, İl Özel İdaresi çalışanlarımızla birlikte bu tespitleri yapıp inşallah acil olan sorunları gidermeye çalışacağız . Köyümüzde ikamet eden vatandaşlarımızın geçim şartlarının devam ettirilmesi, köydeki refah düzeyinin artırılması amacıyla buradaki altyapı hizmetlerimize devam ediyoruz. Arkadaşlarımız çalışmalarını yürütmeye devam edecekler. Bunları gerçekleştirerek köylerimizi daha yaşanabilir hale getirip burada geçimini devam ettiren köylülerimizin köyümüzde kalması, dışarıya giden köylülerimizin de hiç olmazsa senenin belli zamanlarında zamanlarını, tatillerini köyde geçirmelerini sağlama ve böylece buradaki ocakların, hanelerin kapanmamasını temin etmek amacındayız” dedi.
KÖYDES kapsamında Akkeçili köyünde toplam 2 bin 800 metrelik isale hattı yenile çalışması yapıldı.
Son olarak Gençali köyüne geçen Vali Baruş burada da vatandaşlarla bulaşarak talep ve önerileri dinledi. Köy camisinin avlusunda kurslarının başlamasını bekleyen öğrencilerle de bir süre sohbet eden Vali Baruş ardından köyün içme suyu temininde kullanılmak üzere yapımı tamamlanan 27.5 Kw gücündeki güneş enerjisi santralinde incelemelerde bulundu.
“Elektrik sarfiyatının, köylümüze suyun pahalı olarak ulaştırılmasına engel oluyoruz”
Burada yaptığı açıklamada köylerdeki önceliklerinin içme suyu olduğunun altını çizen Vali Baruş “Gençali köyümüz uzun zamandan beri bu içme suyu konusunda biraz sıkıntı çeken bir köyümüzdü. Çünkü suyun bileşiminde birtakım zararlı maddeler vardı. Daha öncesinde çok armalarımız oldu, çok sondajlar yapıldı. Fakat bir türlü istediğimiz değerlere sahip içme suyuna ulaşamamıştık. Ancak geçen sene yapılan sondajlarda Kaymakam beyin de öncülük etmesiyle birlikte sağlıklı içme suyuna bu noktada kavuştuk ve bu noktada terfi hattı kuruldu. Tabii ki bu suyun köyün deposuna basmak için enerji gerekiyor, elektrik enerjisi harcanması gerekiyor. Bu elektrik enerjisi de ciddi bir maliyet oluşturduğu için en azından bunun önemli bir kısmını güneş enerjisi vasıtasıyla sağlamak için bu yıl da yine KÖYDES kapsamında buraya 60 panelden oluşan yaklaşık 27,5 kilovat değerinde bir sistem kurduk. Bu sayede elektrik sarfiyatının, köylümüze suyun pahalı olarak ulaştırılmasına engel oluyoruz. İnşallah bundan sonra uzun yıllar hizmet verecek bu tesis” dedi.
Vali Baruş aynı zamanda köyde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Abdülvahap Uysal ile 2015 yılında askerlik hizmetini yerine getirmek üzere yola çıkan ve geçirdiği trafik kazasında şehit olan Mehmet Şener’in ailesini ikametlerinde ziyaret etti.