Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerinden Prof. Dr. Recep Çetin, meme kanserinde erken tanıya dikkat çekmek amacıyla KFK Ajans muhabirine konuştu.
Meme kanserinde erken teşhisin sadece tedavi sürecini kolaylaştırmadığını, hastaların yaşam kalitesini ve süresini de olumlu olarak etkilediğini söyleyen Çetin; ‘’Meme kanserinin erken tanısının önemini vurgulamak istiyorum. Kadınlarda en sık görülen hastalık meme kanseri. Erken tanı olduğunda yaşam kalitesi ve yaşam süresinin olumsuz etkilenmesi söz konusu olmuyor.
Meme kanserine yakalanan hastalarımızda yaklaşık yüzde 10’u genetik sebeplere bağlı oluyor. Yüzde 15’i ailesel geçişlerden kaynaklı oluyor. Erken tanı çok önemli. Her kadının tarama programlarına katılması gerekiyor. Ülkemizde neredeyse her şehirde Ketem (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) var. Bu merkezlerde momografik takiplerini yaptırabilirler.’’ dedi.
Prof. Dr. Recep Çetin, doğum yapan ve emziren kadınların meme kanserinden korunmasında faydalı olabileceğine fakat bunun tarama testlerinin önüne geçmemesi gerektiğine dikkat çekti. Çetin; ‘’Meme kanserinden korunmakta doğurmanın ve emzirmenin faydası var. Hastalarımızın kendilerini tanımaları gerekiyor. Adet sonrası kendilerini muayene etmelerine ve 35 yaşından sonra düzenli olarak taramalarını yaptırmalarını öneriyoruz.’’ şeklinde konuştu.
Her ne kadar meme kanseri kadınlarda yaygın olsa da meme kanserine erkeklerde de rastlanabiliyor. Bu oranın yüzde bir olduğunu söyleyen Çetin; ‘’Erkeklerde meme kanseri vakaları tüm meme kanseri vakalarının yüzde 1’ini oluşturuyor ve tanı ile tedavi süreci kadınlardakiyle aynı şekilde ilerliyor. Bu nedenle, erkeklerin de herhangi bir anormal belirti hissetmeleri halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları önemlidir.’’ dedi.