Sosyal medya devi Meta, dolandırıcılıklara karşı mücadelesini güçlendirmek için İngiltere bankalarıyla önemli bir veri paylaşım anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Dolandırıcılık İstihbarat Karşılıklı Değişim Programı (FIPE) aracılığıyla, bankaların Meta ile doğrudan bilgi paylaşımına olanak tanıyacak. Şirket, bu adımla dolandırıcı hesapları ve koordineli dolandırıcılık planlarını tespit etme ve ortadan kaldırma hedefinde olduğunu açıkladı.

Meta, yapılan testlerin sonucunda, İngiltere’deki çeşitli kredi kuruluşlarıyla iş birliği yaptığını ve bu süreçte elde edilen verilerle dolandırıcılıkla mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Özellikle, NatWest ve Metro Bank gibi İngiliz bankalarından elde edilen bilgilerle, hem İngiltere hem de ABD’deki insanları hedef alan büyük bir konser bileti dolandırıcılığı ağındaki 20.000 kötü niyetli hesabın ele geçirildiği ifade edildi.

Meta’nın dolandırıcılıkla mücadele başkanı Nathaniel Gleicher, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bu çalışmayla dolandırıcılar tarafından yönetilen binlerce hesaba karşı harekete geçtik. Bu, bankaların ve platformların bu toplumsal sorunu ele almak için birlikte çalışmasının önemini gösteriyor" dedi. Gleicher, bu tür iş birliklerinin, dolandırıcılıkla mücadelede daha etkili sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyacağını vurguladı.

Şu an için, İngiltere’de dolandırıcılık bilgi paylaşım paktına dahil olan tek bankaların NatWest ve Metro Bank olduğu belirtiliyor. Ancak, Meta yetkilileri, gelecekte başka bankaların da bu anlaşmaya katılmasını beklediklerini açıkladı. Böylece, daha fazla finansal kuruluşun veri paylaşımına dahil olmasıyla dolandırıcılıkla mücadeledeki etkinliğin artması hedefleniyor.

Soma'dan Ankara'ya Yürüyüş Başlatan Madenciler, Polis Engeliyle Karşılaştı Soma'dan Ankara'ya Yürüyüş Başlatan Madenciler, Polis Engeliyle Karşılaştı

Meta, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformlarında dolandırıcıların yayılmasını durdurmak için daha fazla önlem alması yönünde İngiltere’deki bankalardan uzun süredir çağrılar almaktaydı. 2022 yılında, Goldman Sachs tarafından desteklenen İngiliz dijital bankası Starling, Meta’yı dolandırıcılık içeren finansal reklamlarla başa çıkamadığı endişesiyle boykot etmeye başlamış ve platformlarından reklamlarını çekmişti. Bu durum, Meta'nın dolandırıcılıkla mücadeledeki eksikliklerine dair kamuoyunda büyük bir tartışma yaratmıştı.

Meta’nın uygulamaları, kullanıcıları çeşitli yöntemlerle dolandırmaya çalışan hesaplar tarafından sık sık kötüye kullanılıyor. Bu nedenle, şirketin dolandırıcılıkla mücadeleye yönelik attığı bu adımlar, hem kullanıcıların güvenliğini artırmak hem de platformun itibarını korumak açısından büyük önem taşıyor. Meta'nın bu girişimleri, kullanıcıların güvenini yeniden kazanmak ve dolandırıcılık faaliyetlerini en aza indirmek için kritik bir fırsat sunuyor.