Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi ile ilgili çıkan asılsız haberler nedeniyle açıklama yapıldı.

"Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi, Nöroşirurji Kliniği'nde kullanılan Beyin Cerrahisi Operasyon Mikroskobuna ilişkin basında yer alan asılsız iddialar üzerine kurumumuz, şeffaflık ilkesince doğru bilginin kamuoyuyla paylaşılması adına açıklama yapma gereği duymuştur.

Üniversitemiz Nöroşirurji Kliniği 1994 yılında kurulmuştur ve bu tarihten itibaren bölgesinde ve çevre illerde referans bir klinik olarak hizmet vermektedir. Şu an mevcut haliyle 4 öğretim üyesi ve 5 asistan ile eğitim, öğretim ve hasta hizmetleri faaliyetlerine devam etmektedir. Kliniğimizde kraniyal (beyin), spinal (bel), pediatrik nöroşirurji, ağrı tedavisi ve ileri teknoloji kullanılan omurga cerrahisi itina ve özenle yapılmaktadır.

Kliniğimizde yıllık olarak yapılan vaka sayımız 1200 civarında olup, bu vakaların yaklaşık 200 adedini kraniyal cerrahiler oluşturmaktadır. Geri kalan tüm vakalar omurga ve sinir sisteminin diğer bölümleri ile ilgili cerrahileri kapsamaktadır.

2002 yılında kliniğimize kazandırılan beyin cerrahisi operasyon mikroskobu 22 yıl gibi uzun bir süre aktif olarak kullanılmış ancak zamanla her teknik cihaz gibi kullanım süresini doldurmuştur. Operasyon mikroskobumuz için ilgili firma tarafından teknik destek ve yedek parça hizmetinin sağlanamayacağı tarafımıza iletilmesinin ardından bölgemizdeki ihtiyaca yönelik gerekli izinler İl Sağlık Müdürlüğü aracılığı ile Sağlık Bakanlığı’ndan alınmıştır. Sağlık Bakanlığı izni sonrası ileri düzey beyin cerrahisi ameliyatları için operasyon mikroskobu kliniğimize kazandırılmış ve bu tarihten sonraki iki aylık süreçte de yaklaşık olarak 25 ameliyatta kullanılmıştır.

Beyin cerrahisinin günlük rutininde olan tüm kraniyal cerrahilerde, omurilik tümörlerinin cerrahisinde, lomber disk hernisi yani bel fıtığının mikroskobik ameliyatlarında operasyon mikroskobu rutin olarak kullanılmaktadır. Kliniğimizde hizmet veren dört öğretim üyesi asistanlık eğitimleri sırasında mikroşirurji (mikroskobik cerrahi) eğitimini almış olup, operasyon mikroskobu kullanımını rutin olarak yapmaktadır. Tüm asistanlarımız da bu öğretim üyeleri eşliğinde mikrocerrahinin inceliklerini öğrenmektedir. Operasyon mikroskobu sayesinde hem asistan hekim eğitimi üst düzeyde sağlanmakta hem de hastanemiz bünyesinde hastalara yönelik hizmet kalitesi artmaktadır.

Kliniğimize en son alınan operasyon mikroskobu sayesinde bölgemizde hiçbir hastanede yapılamayan vasküler cerrahi ameliyatları, hipofiz cerrahisi ameliyatları, ileri omurilik tümör ameliyatları güvenli ve komplikasyon oranı daha düşük bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Ufak bir hata sonucunun felç gibi önemli sonucu olan bu tür ameliyatlar için böyle cihazların önemi ortadadır.

Aynı dönem içerisinde alınan tam kapalı endoskopik cerrahi sistemi için de benzer süreçler işletişmiş ve Sağlık Bakanlığı’ndan gerekli izinler alındıktan sonra hastanemize kazandırılmıştır. Kliniğimizde hizmet veren öğretim üyelerinin bir tanesi 2013 ve 2022 yıllarında olmak üzere iki defa sertifikalı endoskopi eğitimini yurtdışında tamamlamış olup, 2024 yılı içerisinde de Alman devlet kurumu olan Riwospine’ın Primavista Akademisinde sertifikalı olarak eğitim programı tamamlanmıştır.

Endoskopik(Kapalı) cerrahi zaten kliniğimizde kraniyal cerrahilerde kullanıldığı için tüm öğretim üyelerimizin aşina olduğu bir cerrahi yöntemdir. Özel bir eğitim gerekmemektedir. Ancak teknik olarak hizmetin daha sağlıklı ve komplikasyon oranını en düşük orana düşürmek adına kliniğimizdeki bir öğretim üyesi üst düzey sertifika programlarının hepsini tamamlamıştır. Aynı zamanda 2024 yılı içerisinde üniversite hastanemizin başvurusu sonrasında aldığımız sağlık turizmi yetki belgesinde de belirtildiği üzere omurganın tam kapalı ameliyatları sağlık turizmi için de aktif olarak yapılacaktır.

Mehmet Saltan'ın Özel Kalemi Oldu Mehmet Saltan'ın Özel Kalemi Oldu

Bu ameliyatlar çevre illerimiz olan Antalya, Konya, Denizli, Muğla, Afyon, Burdur’da hiç bir kamu kurum ve kuruluşunda yapılmamaktadır. Sadece Denizli’de bir özel hastanede yapılmakta ve vatandaşlarımız için yüksek maliyetlere neden olmaktadır. Ameliyatlar hastalar için daha konforlu olup, iş gücü kaybını en alt seviyeye indirip, hastaların ameliyat sonrası aynı gün içerisinde taburcu olmalarına olanak veren son teknoloji ameliyatlardır. Öncelikle bu hizmetin hastanemizde verilecek olmasından dolayı son derece gururlu olduğumuzu paylaşmak isteriz.

Bölgede referans bir hastane olan Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin Nöroşirurji Kliniği de aynı vizyonla tüm bölgede referans bir klinik olarak hizmet vermektedir. Omuriliğin her türlü dejeneratif hastalıklarında, revizyon cerrahilerinde, tam kapalı omurga ameliyatlarında, nöroonkolojik tüm tümör ameliyatlarında, kraniyal ve vasküler cerrahide tüm bölgede referans bir klinik olarak hizmete vermekten onur ve gurur duymaktayız.

Kliniğimizin ilerleyen dönemleri içinde tüm asistanların endoskopik tam kapalı omurga cerrahisi eğitimini almış şekilde eğitim hayatlarını sonlandırmak önemli misyonlarımızdan biridir. Bilindiği gibi üniversitemizden mezun olan uzman arkadaşlarımızdan birçoğunun ilimizde hizmet vermeye devam ediyor olması, bu eğitimin bölgemiz için ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda endoskopik tam kapalı omurga ameliyatlarında referans bir merkez olmaktan öte Türkiye’de birçok beyin ve omurilik cerrahının endoskopik ameliyatları öğrenmesi için bir eğitim üssü olmayı da planlamaktayız.

SAYGILARIMIZLA" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: KFK Ajans