Son dakika haberine göre, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltme kararı aldı. Yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notu görünümünün ise "durağan" olarak belirlendiği ifade edildi. Bu durum, Türkiye ekonomisine dair olumlu bir değerlendirme yapıldığına işaret ediyor.

S&P'nin açıklamasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı kaydedildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin cari açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu yana kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüş de dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.

Açıklamada, S&P'nin, Türkiye'nin ekonomik performansını artırma çabalarının, enflasyonu kontrol altına alma ve çalışanların ücret beklentilerini yönetme konusundaki iddialı planlara yönelik dengeli riskleri yansıtan bir görünümle ele alındığı belirtiliyor. Önümüzdeki 12 ay içinde Türkiye'nin, mevcut yüksek enflasyonu düşürme hedefinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi halinde, notunun daha da yükselebileceği ifade edildi.

S&P, ayrıca Türkiye'de ücret belirlemede artış oranının hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı açısından bir risk teşkil ettiğine dikkat çekti. Ücret artışının bu iki uç nokta arasında belirleneceği varsayılırken, yüzde 30'dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağına işaret edildi.

Bakan Bolat: Dış Ticarette Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırıldı Bakan Bolat: Dış Ticarette Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırıldı

Kuruluş, Türkiye'nin 2028'e kadar planlı bir seçim olmaması sebebiyle, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için bir alan olabileceğini de belirtti. Özel tüketimin yavaşlamasının, Türkiye ekonomisini soğutma sürecinde merkezi bir rol oynaması bekleniyor. S&P, reel GSYH büyümesinin 2025 yılında yüzde 2,3 olacağını öngördüğünü de duyurdu.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu en son Mayıs ayında "B"den "B+"ya yükseltmiş ve kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Bu son güncellemeyle birlikte, Türkiye'nin ekonomik istikrarını artırma çabalarının uluslararası yatırımcılar nezdinde daha fazla güven sağlanmasına yardımcı olması bekleniyor.

Kaynak: KFK Ajans