Isparta'nın Sütçüler İlçesi'nde devam eden madencilik faaliyetleri, bölge halkı ve çevre üzerinde ciddi etkiler yaratmaya devam ediyor.

CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı'nın konuyu tekrar gündeme getirmesi, bu sorunun çözümü için atılacak adımların önemini vurguluyor. Madencilik faaliyetlerinin kontrolsüz bir şekilde sürdürülmesi, can ve mal güvenliği risklerini artırıyor ve bölgenin ekolojik dengesini tehdit ediyor. Bu durum, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği ve ilgili protokollerin uygulanmasının önemini gösteriyor. Yerel halkın yaşadığı mağduriyetler ve çevresel zararlar, yetkililerin dikkatini ve hızlı müdahalesini gerektiriyor.

Halıcı önergesinde şu sorulara yer verdi :

“Mahalle sakinleri defalarca ilgili mercilere şikayette bulunmalarına rağmen, hiçbir kurum buna yanıt vermemiş ve çözüm üretmemiştir. Maden firmalarının faaliyetlerinin yıkım etkisi sadece

Uyuşturucu Suçlarına Hızlı Cezalandırma Çağrısı Uyuşturucu Suçlarına Hızlı Cezalandırma Çağrısı

bunlarla sınırlı kalmamakta; seralar da bu durumdan zarar görmektedir. Yaşananlardan sadece insanlar zarar görmemekte; bölgenin ekolojik yapısı da ciddi şekilde olumsuz olarak

etkilenmektedir. Mevzuata aykırı yürütülen bu faaliyetler denetimsizlik yüzünden devam etmektedir. 12 yıldır yaşanan mağduriyetlere çözüm üretmiyorlar”

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şunlar;

– Isparta Sütçüler İlçesinde madencilik faaliyeti yürüten şirket sayısı kaçtır? Bunların adları nedir? Bahsi geçen firmalar hangi alanda madencilik yapmaktadır?

– Bu şirketlerle ilgili son 5 yılda kaç tane ÇED raporu düzenlenmiştir? Bu raporların kaçı olumlu, kaçı olumsuzdur? ÇED raporu olmadan maden faaliyet yürüten firma bulunmakta mıdır? Varsa

bunlar hangi şirketlerdir ve hangi alanlarda faaliyet yürütmektedir?

– Sütçüler İlçesi ve ilgili bölgede yürütülen madencilik faaliyetleri nedeniyle yıkılan ve zarar gören ev ve ahır sayısı kaçtır? Evleri zarar gören vatandaşların zararları karşılanmış mıdır?

– Madencilik faaliyeti nedeniyle evsiz kalan kaç aile konteynerde yaşamak zorunda bırakılmıştır? Bu faaliyetler nedeniyle göç eden kaç kişi bulunmaktadır? Bu vatandaşlarımızın zararlarının ivedi

şekilde karşılanması için hangi adımları atacaksınız?

– Bölgedeki faaliyetler nedeniyle zarar gören doğal alan miktarı nedir? Kaç ağaç kesilmiştir? Kaç sera zarar görmüş veya tamamen yıkılmıştır?

– Madencilik faaliyeti yürüten şirketler son 2 yılda kaç kere denetlenmiştir? Bu denetimler kimler tarafından, hangi tarihlerde ve ne şekilde yapılmıştır? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir?

Editör: Haber Merkezi