Isparta, Türkiye'de aspir üretiminin önemli bir merkezi haline geldi. Kentte, atıl durumdaki kıraç arazilerin aspir ekimiyle değerlendirilmesi sayesinde ekonomiye önemli katkılar sağlanıyor.

Eğitimci Serkan Özses Kalp Krizi Nedeniyle Hayatını Kaybetti Eğitimci Serkan Özses Kalp Krizi Nedeniyle Hayatını Kaybetti

TÜİK verilerine göre, Türkiye'de aspir üretimi yapılan toplam alanın yüzde 10'undan fazlası Isparta'da bulunuyor. Bu da Isparta'yı Türkiye'nin en büyük aspir üreticilerinden biri yapıyor. Özellikle yağ üretimi için kullanılan aspir, ayçiçeği ve zeytin gibi diğer yağlı tohumlara alternatif olarak değerlendiriliyor.

Geçen yıl Isparta'da 40 bin 700 dekar alanda ekimi yapılan aspir, bu yıl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün kıraç alanların tarıma kazandırılması çalışmaları sayesinde 3 katına çıkarıldı. Özellikle Yalvaç ilçesinde yüzde 75 hibe destekli 40 ton aspir tohumu dağıtımıyla çiftçilerin üretime olan ilgisi artırıldı.

"Kır safranı" olarak da bilinen aspir, yüksek yağ oranıyla dikkat çekiyor. Hem ekonomik getirisi hem de tarım arazilerinin verimli kullanımı açısından önemli bir potansiyel taşıyor. Isparta'nın bu başarısı, diğer illere de örnek teşkil ediyor.

Editör: Haber Merkezi