Kızılcık Şerbeti Dizisine Yeni Karakter: İmam İlhami Kızılcık Şerbeti Dizisine Yeni Karakter: İmam İlhami

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak, enflasyon hedefleri ve para politikası duruşu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan, enflasyonun yüzde 5’e düşene kadar işlerinin bitmeyeceğini vurgulayarak, "Bizim işimiz, enflasyon yüzde 5’e gidene kadar bitmeyecek. Ondan sonra da zaten merkez bankalarının görevi fiyat istikrarının devamını sağlamaktır" dedi.

Enflasyon Hedefleri ve Para Politikası

Karahan, para politikası adımlarını belirlerken sadece bu yılın hedeflerini değil, 2025 ve sonrasındaki hedefleri de göz önünde bulunduracaklarını belirtti. Enflasyon görünümünü ve enflasyon beklentilerini takip ettiklerini ifade eden Karahan, "Enflasyondaki ana eğilimdeki düşüşe bağlı olarak para politikası duruşumuzu belirliyoruz" dedi. Ayrıca, yurtiçi talepteki yavaşlamanın enflasyon görünümünde önemli bir etki yarattığını söyledi.

Carry Trade ve Sıcak Para İhtiyacı

Artan "carry trade" hacimleri hakkında da açıklamalarda bulunan Karahan, "Carry trade’in ne olduğunu iyi tanımlamak lazım çünkü bu olmayınca yanlış değerlendirmeler yapılıyor" ifadelerini kullandı. Ekonominin sıcak para ihtiyacı olmadığını, mevcut durumun bu tür bir ihtiyacı gerektirmediğini vurguladı.

Farklı Enflasyon Endeksleri

Milletvekillerinden gelen TÜİK, İTO ve ENAG ölçümlerinin farklılıkları ile ilgili soruları ise elma örneği vererek yanıtlayan Karahan, "Bu üç endeksin aynı şeyi ölçmediğini" belirtti. Karahan, bu endekslerin birebir aynı sonuçları vermesinin beklenemeyeceğini, çünkü her birinin farklı veriler topladığını ifade etti.

Mevcut Kupürler

Banknot emisyonuna ilişkin soruya da yanıt veren Karahan, "Nakit dışı ödeme araçlarındaki gelişmeleri değerlendirerek karar aldık ve şu anda üst kupür çalışması yok" dedi. Mevcut kupürlerle devam ettiklerini, ancak dönem dönem değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

Karahan’ın açıklamaları, ekonominin gidişatını ve Merkez Bankası’nın para politikası stratejisini şekillendirecek unsurlar açısından dikkatle izlenecek.

Kaynak: KFK Ajans