Turizm Haftası başlangıç programına Vali Aydın Baruş, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot, ITSO Başkanı Metin Çelik, Barida Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Sami Öngör, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Av. Abdullah Çelik, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programdaki konuşmasına, Isparta’nın sahip olduğu kaynaklar, doğal güzellikler, kültür ve tarihi değerler aracılığıyla Türkiye’nin turizm sektörüne her geçen gün daha fazla katkı sunan bir il haline gediğini belirterek başlayan Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “İlimizdeki istihdam için bu sektörün ne kadar önemli olduğunun da farkındayız. Bu nedenle bu sektörü geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. İlimiz, hem kış turizmi hem yaz mevsimde ve bahar mevsiminde başlayan hareketlenmeden dolayı Türkiye’nin dört bir tarafından hatta dünyadan insanları çekmekte.
Bu yıl işletmeye aldığımız yeni gondol tesisimizle Davraz’da bu önemli bir hareketlenme bekliyorduk ama kış çok kısa sürdüğü için maalesef yaklaşık 65 bin ziyaretçiyle sezonu tamamladık. Kış turizminin Davraz’da yapılması tabi bizim için önemli bir avantaj ancak oradaki tesislerin işletilmesi ve şehrimize daha fazla fayda sağlanması için Davraz’daki turizm çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Bu çerçevede gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerek spor turizminin geliştirilmesi, motor ve bisiklet aktivitelerinin düzenlenmesi gerekse gökyüzü gözlem şenliklerinin yapılabilir hale gelmesiyle birlikte yaz sezonunda da orayı harekete geçirmeye çalışacağız.
İlimizde biliyorsunuz bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle gül ve lavanta sezonunda çok sayıda misafiri ağırlayacağız. Bu kapsamda yapılacak festivallerle birlikte bu hareketliliğin artacağını düşünüyoruz. İlimiz genelinde 8.200 dekar civarında bir lavanta ekim alanımız var ki Türkiye’de birinci sıradayız lavanta ve lavanta yağı üretiminde. Diğer taraftan yaklaşık 35.000 dekarlık alanda gül bahçemiz var ki Türkiye’nin gül bahçesi diyoruz Isparta’ya, sloganımız bu. Bu gülün bizim için ifade ettiği anlamı çok daha iyi değerlendirmemiz lazım diye düşünüyorum. Gerek sanayide gerekse turizm aktivitelerinde sahip olduğumuz bu kaynağı çok iyi değerlendirirsek ziyaretçi sayımız da her geçen gün artacaktır.
Diğer taraftan doğal güzelliklerimizi gerektiği gibi değerlendirme açısından da gayret göstermemiz gerektiğini biliyoruz. Eğirdir gölü bunların başında gelmekte. Her ne kadar her yıl suyundaki azalmaya üzülsek de bu değerli varlığı muhafaza etmemiz gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bu noktada Eğirdir gölünde yapılacak sportif etkinliklerden triatlonun yanı sıra elken veya diğer su sporlarının yapılabilmesi için de federasyonlarla iletişim halinde gayretlerimizi sürdürüyoruz.
Yine, yeni gündemimize aldığımız Eğirdir gölü üzerinden yamaç paraşütü yapılması ile ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Projelendirme çalışmalarımız halen sürmekte Karatepe’de. Tarım ve Orman Bakanlığından izin çalışmalarımız sürüyor. Yamaç paraşütçüleri için önemli bir kalkış noktası oluşturacağız ve Türkiye’nin bu güzellikleri havadan da görmesini sağlamak üzere bütün yamaç paraşütü sporcularımızı buraya davet etmeye başlayacağız inşallah. Bu konuda katkısı olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İl Özel İdaremize teşekkür ediyorum” dedi
Konuşmaların ardından, düzenlenen panele katkı sunanlara Vali Baruş tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Açılış programının ardından moderatörlüğünü ISUBÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Yılmaz’ın yaptığı “Turizm Endüstrisinde Sıfır Atık” paneline geçildi. Panelde konuşmacılar turizm sektöründeki sıfır atık uygulamalarını ve yapılabilecek katkıları katılımcılarla paylaştı.