Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin son durağı Antalya’da başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Antalya Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım etkinliği ile start alan festival, şehri 9 gün boyunca kültür ve sanatla buluşturacak. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin, dünyanın en büyük festivalleri arasında yer aldığını belirten Bakan Ersoy, festivaller aracılığıyla şehirleri “marka şehirler” haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
“Antalya’nın Turizm Potansiyelini Daha Görünür Hale Getirmeyi Amaçlıyoruz”
Antalya’nın yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olduğuna değinen Bakan Ersoy, şehirdeki kültürel mirasın korunması için birçok proje yürüttüklerini ve turizmi yıl boyunca sürdürebilmek amacıyla çeşitlendirme çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Ersoy, “Antalya’mızın sahip olduğu tüm tarihi ve kültürel güzellikleri daha bilinir ve erişilebilir kılmak bizim görevimiz,” dedi.
Ersoy, bu doğrultuda Türkiye Kültür Yolu Festivali’ni “Kültür ve Sanatla Bütünleşmiş Bir Turizm” vizyonuyla hayata geçirdiklerini, festivalin bugün dünyanın en büyük kültür ve sanat festivallerinden biri olarak kabul edildiğini belirtti. Bu yıl, festival Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilerek uluslararası arenada da yerini sağlamlaştırdı.
Antalya, 9 Gün Boyunca Sanatla İç İçe
Bakan Ersoy, Antalya’nın Türkiye Kültür Yolu Festivali’nde ikinci kez yer aldığını hatırlatarak, “Bu yıl da Antalya, 9 gün boyunca konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaştan katılımcıya hitap eden etkinliklere ev sahipliği yapacak,” dedi. Kentin 77 farklı noktasında, 285 etkinliğin gerçekleştirileceğini aktaran Ersoy, etkinliklerin kentin tarihi, ekonomik ve turistik değerlerini de daha görünür hale getirmeyi hedeflediğini belirtti.
Festivalin, şehrin çeşitli kültür-sanat mekanlarında, müze ve ören yerlerinde sanatseverlerle buluşacağını ifade eden Bakan Ersoy, bu yıl ayrıca Konyaaltı Beach Park’ta ana sahne kurulacağını ve burada çocuklar için etkinliklerin yer aldığı bir “Çocuk Köyü”nün oluşturulacağını duyurdu. Halk müziği, tasavvuf musikisi, klasik müzik, popüler müzik ve tiyatro gibi birçok farklı sanat dalını kapsayan programlarla sanatseverlerin keyifli zaman geçireceği bir ortam sunulacak.
“Filistin Halkının Yanındayız”
Festival kapsamında Antalya’nın gastronomik zenginliğini de tanıtmayı hedeflediklerini belirten Bakan Ersoy, şehirde 13 noktayı “Festival Lezzet Durağı” olarak belirlediklerini ve bu duraklarda ziyaretçilerin Antalya’ya özgü, hikayesi olan lezzetleri deneyimleyebileceğini dile getirdi. Filistin halkının yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Ersoy, Filistinli çizer Naci El Ali’nin, Filistin davasının sembollerinden biri olan “Hanzala” karakterini içeren karikatür sergisinin Karatay Medresesi’nde sergileneceğini ifade etti.
Antalya, Kültür ve Sanatın Merkezi Olacak
Festivalin tanıtımında Bakan Ersoy’a eşi Pervin Ersoy, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ve Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı eşlik etti. Festival süresince Antalya’da çeşitli konserler, dijital ve geleneksel sanat sergileri, sanat atölyeleri ve “Gezen Sinema Tırı” etkinlikleri düzenlenecek. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin kapalı gişe sahnelenen oyunları da bu etkinlik kapsamında izleyicilerle buluşacak.