"Evren Boşlukları Sevmez" mottosuyla gerçekleştirilen 25. Bilişim 500 Araştırması sonuçları, Tarihi Emek Sineması'nda düzenlenen törenle açıklandı. Türkiye'nin en büyük 500 bilişim şirketini kapsayan bu etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Hakan Yurdakul ve sektörün önde gelen isimleri katıldı.

Sayan, bilişim sektörünün diğer tüm sektörlerin geleceğine etki ettiğini belirtti. Son 10 yılda yazılım ve bilişim sektöründeki ivmeye dikkat çeken Sayan, Türkiye'nin bilgi ve iletişim teknolojileri alanında %82 yerli ürün oranına sahip olduğunu vurguladı. Küresel yazılım ve bilişim sektörü 5 trilyon dolar değerindeyken, Türkiye'de bu sektör 25 milyar dolara ulaştı.

Bilişim sektörünün büyümesi ekonomik gelişmeyi de destekliyor. Teknolojiye olan ilginin eğitimle birleşmesi, sektörde önemli bir insan kaynağı oluşturuyor. Yazılım ekosisteminin büyümesiyle 2025'e kadar 100 bin ek istihdam ve 10 milyar dolarlık ihracat potansiyeli öngörülüyor.

Törende konuşan BThaber Başkanı Göçe, Bilişim500'ün 25. yılına ulaştığını ve sektörün genel eğilimlerini takip eden yatırımcılar için önemli bir referans olduğunu belirtti. Bu yıl araştırmaya yeni katılan 74 şirketle büyümeye devam ettiklerini ifade eden Göçe, Türkiye'nin en büyük 10 bilişim firmasının Turkcell, Türk Telekom, Vodafone, Indeks Bilgisayar, Teknosa, Arena, Bilkom Bilişim, Penta Teknoloji, Ingram Micro ve KoçSistem olduğunu açıkladı.

Aileler Arası Kan Davası: 2 Ölü Var Aileler Arası Kan Davası: 2 Ölü Var

KoçSistem Genel Müdürü Akarca, yapay zeka ve üretken yapay zekanın önemine değinerek, bu alanlarda strateji oluşturmanın gerekliliğini vurguladı. Araştırmaya göre, yazılım ihracatı gelirleri %107, hizmet ihracatı gelirleri ise %60 büyüdü. Özellikle siber güvenlik hizmetlerinin hızla büyüyeceği öngörülüyor.