Altın fiyatlarının hızla yükselmesiyle birlikte, yurt içinde altına olan talep artış gösteriyor. Türk toplumunun vazgeçilmez yatırım aracı olan altında, tasarruf sahipleri daha çok yastıkaltını tercih ederken, atıl durumdaki altınların ekonomiye herhangi bir katkısı olmuyor.
Ekonomi yönetimi, yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla altın sertifikası gibi çeşitli enstrümanları devreye alsa da, vatandaşlar "belki ileride bir ev alırım, araç alırım" düşüncesiyle altınlarını kendi imkanlarıyla saklama yoluna gidiyor.
Altın Peşinatlı Kredi Modeli Önerisi
Son dönemde kredi faizlerinin yükselmesi, kredili konut satışlarını olumsuz etkileyerek konuta olan talebi düşürdü. Hem yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılması hem de konut talebinin artırılması amacıyla iş dünyasından yeni bir öneri geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, konut piyasasının durgun olduğu bu dönemde, "Vatandaş aldığı konutun %25-30’unu yastıkaltı altınını getirerek ödesin, Merkez Bankası bu altını alsın, rezervlerini artsın. Sonra da 10-15 yıllık konut kredisini sübvansiyonlu versin" şeklinde konuştu.
Bu önerinin, hem altınların ekonomiye kazandırılmasına hem de konut talebinin artmasına katkı sağlaması bekleniyor.