2024 yılı, Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik üretiminde tarihi rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember'in yeni analizine göre, Türkiye'nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin katkısı büyük bir artış gösterdi. Analize göre, 2024 yılının ocak-ağustos dönemi, bir önceki yıla göre güneş enerjisinden yapılan elektrik üretiminde yüzde 40'tan fazla bir artış yaşandı. Özellikle yaz aylarında, güneş enerjisi Türkiye'nin yüksek elektrik talebini karşılamakta önemli bir rol oynadı.

Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı, 2024 yılında saatlik, günlük ve aylık bazda artarak rekor seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında en yüksek seviyeye ulaşan güneş enerjisi üretimi, bu yıl nisan ayında aşıldı ve nisan, mayıs ve haziran aylarında üst üste yeni rekorlar kırıldı. Haziran ayında, güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 11'e çıkarak tarihi bir zirveye ulaşırken, 16 Haziran'da güneş enerjisi Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 46'sını karşılayarak saatlik bazda rekor kırdı. Aynı gün, günlük elektrik üretiminde de yüzde 17'lik bir payla rekor tazelendi.

Türkiye Deniz Turizminin Cazibesi! Türkiye Deniz Turizminin Cazibesi!

Bununla birlikte, Temmuz 2024'te puant talep sırasında güneş enerjisi 10 milyonun üzerinde kişiye elektrik sağladı ve bu dönemdeki elektrik talebinin üçte ikisini karşılayarak büyük bir katkı sağladı. Güneş enerjisi, 2024 yılında yazın yaşanan aşırı sıcaklarla birlikte, elektrik talebinin rekor seviyelere ulaşmasında belirleyici bir rol oynadı. Soğutma ihtiyacı, elektrik talebindeki artışın başlıca nedeni olarak öne çıktı. Özellikle soğutma gün derecelerinin (CDD) 5 yıllık ortalamaya göre haziranda üç kat, temmuzda ise yüzde 50 oranında arttığı belirtildi. Bu da Temmuz 2024'te elektrik talebinde yüzde 6,9'luk bir artışa yol açtı.

Güneş enerjisinin Türkiye'deki elektrik üretimine katkısı, 2019'dan bu yana hızla arttı. 2017 yılında saatlik puant talebin sadece yüzde 2,5'ini karşılayan güneş enerjisi, 2024 yılı itibariyle bu oranı yüzde 18'e çıkararak büyük bir ilerleme kaydetti. Bu artış, güneş enerjisinin elektrik talebindeki rolünü güçlendirirken, fosil yakıt bağımlılığını da azalttı. Türkiye'de yapılan güneş enerjisi yatırımları sayesinde, 16 gigavatlık fosil yakıt santraline duyulan ihtiyaç ortadan kalktı ve bu da maliyetlerin düşmesine yol açtı.

Ember Analisti Bahadır Sercan Gümüş, güneş enerjisinin puant talebi karşılamadaki oranının 2017'den bu yana 7 kat arttığını belirterek, bu gelişmenin enerji arz güvenliğini sağlamada ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmada büyük bir potansiyel sunduğunu ifade etti. Gümüş, "Türkiye'nin yüksek potansiyeli ve enerji depolama sistemlerinin entegrasyonu ile güneş enerjisi, enerji güvenliğini sağlamada ve temiz enerji dönüşümünü hızlandırmada öncü rol oynamaya devam edecek" dedi.

2024 yılı, güneş enerjisinin Türkiye'nin enerji stratejisinde daha fazla söz sahibi olmaya başladığı bir dönemi işaret ederken, ülke genelinde bu alandaki yatırımların hızlanarak devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: KFK Ajans