Türkiye Nükleer Tıp Derneği (TNTD) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenen Ulusal Nükleer Tıp Kongresi, Antalya’nın turizm merkezi Belek’te yoğun katılımla gerçekleştirildi. Derneğin 50. kuruluş yılına denk gelen kongre, “Birlikte Yarım Asır” temasıyla toplandı. Etkinliğe, büyük çoğunluğu bilim insanı ve hekimlerden oluşan 500’ün üzerinde katılımcı katıldı.

Yapay Zeka Nükleer Tıpta Yeni Bir Dönemi Başlatıyor

Kongrenin bilimsel gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Nükleer Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Fani Bozkurt, yapay zekanın nükleer tıp alanında büyük bir dönüşüm başlattığını ifade etti. Bozkurt, “Nükleer tıp artık sadece görüntüleme yapan bir alan değil; yapay zeka ile düşünen, analiz eden bir tıp dalına dönüşüyor” dedi.

Kongrede, özellikle alfa parçacıklı tedavilerin dikkat çektiğini belirten Bozkurt, bu tedaviler sayesinde tümör hücrelerine içeriden yüksek hassasiyetle müdahale edilebildiğini ve sağlıklı dokuların zarar görmeden korunabildiğini vurguladı. “Kanserle mücadelede yeni bir çağın eşiğindeyiz,” diye konuşan Bozkurt, Türkiye'nin bu alandaki gelişmelere yalnızca ayak uydurmakla kalmayıp, geliştiren bir ülke konumuna yükseldiğini söyledi.

Uluslararası Katılım ve İş Birliği

Kongreye Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA)Avrupa Nükleer Tıp Derneği (EANM) ve Dünya Nükleer Tıp Federasyonu (WFNMB) gibi prestijli kuruluşların temsilcileri de katıldı. Katılımcılar arasında, IAEA’dan Dr. Francesco Giammarile, EANM’den Prof. Paola Erba, WFNMB Başkanı Prof. Savvas Frangos ve İngiltere’den Dr. Gopinath Gnanasegaran yer aldı.

Bu güçlü uluslararası katılımın, Türkiye’nin bilimsel düzeyini ve küresel görünürlüğünü artırdığına dikkat çeken Bozkurt, Türkiye'nin yerli radyofarmasötik üretim kapasitesinin büyüdüğünü ve artık bölge ülkelerine bilgi ve teknoloji ihraç eden bir merkez konumuna geldiğini vurguladı.

Kaynak: Haber merkezi