Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı faaliyetlerle mücadele çerçevesinde kuyumculuk sektöründeki denetimlerini genişletti. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu denetimlerin ilk aşaması, Temmuz ayında 9 büyükşehirdeki kuyumcu işletmelerinde envanter kontrolü ile başlamıştı. Şimdi ise bu denetimler, 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldı.
Denetimlerin Kapsamı
Denetimler sırasında;
-
Fiili Stok Sayımları: İşletmelerdeki mevcut stoklar fiziksel olarak sayıldı.
-
Faturasız Alım-Satımlar: Faturasız altın ve değerli taş alım-satımının yapılıp yapılmadığı kontrol edildi.
-
Banka Hesapları Üzerinden İşlemler: Ödemelerin ve tahsilatların firma adına olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği araştırıldı.
-
Gerçek Gram Bilgileri: Faturalarda ürünlerin gerçek gram bilgilerine yer verilmesi denetlendi.
-
Döviz İşlemleri: Mükelleflerin yetki belgeleri olmadan döviz alım-satımı yapıp yapmadıkları da incelendi.
-
POS Cihazlarının Kullanımı: Başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığına dair incelemeler yapıldı.
Şimşek'in Açıklamaları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı faaliyetlere karşı etkin yöntemlerle mücadele ettiklerini vurguladı. Şimşek, “Vergide adalet ilkemiz çerçevesinde, çok kazandığı halde düşük gelir beyan eden büyük ve riskli mükellefleri incelemeye devam ediyoruz” dedi. Ayrıca, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını belirterek, “Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlıyız. Tüm sektörlere yönelik denetimlerimiz artarak devam edecek” şeklinde konuştu.
Bu kapsamda gerçekleştirilen denetimler, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin engellenmesi ve vergi adaletinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.