ABD Hazine Bakanlığı, borç limitinin aşılmasını engellemek amacıyla yeni olağanüstü önlemler açıkladı. Hazine Bakanı Vekili David Lebryk, bu önlemleri, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’a gönderdiği bir mektup ile duyurdu. Önceki Hazine Bakanı Janet Yellen’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda dile getirdiği önlemlerle paralel olan bu yeni adımlar, borç limitinin etkilerini yönetmek adına alınan ek tedbirleri kapsıyor.

Lebryk, 23 Ocak itibarıyla, Federal Çalışanlar Emeklilik Sistemi’nin (FERS) bir parçası olan Thrift Savings Fund (TSF) için Hükümet Menkul Kıymetler Yatırım Fonu (G Fonu) yatırımlarının, faiz getiren ABD menkul kıymetlerine yönlendirilemeyeceğini açıkladı. Bu değişiklik, borç limiti aşılmadan önce uygulanan olağanüstü tedbirlerin bir parçası olarak, Hazine Bakanı'na yasal olarak borç limitini aşmamak amacıyla yatırım fonlarını askıya alma yetkisi veriyor.

Bu yeni tedbirin uygulanmaya başlamasıyla birlikte, Hazine Bakanlığı geçmişte de benzer durumlarda bu olağanüstü önlemleri kullanmıştı. Lebryk, borç limiti artırıldığında veya askıya alındığında G Fonu'nun eski düzenine döneceğini belirterek, federal emekliler ve çalışanların bu durumdan olumsuz etkilenmeyeceğini de vurguladı. Hazine Bakanı, Kongre'yi ABD'nin ekonomik güvenliği ve itibarını korumak adına hızla harekete geçmeye çağırarak, borç limitinin yükseltilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi.

Trump Kripto Para Çalışma Birimi Kararnamesini İmzaladı Trump Kripto Para Çalışma Birimi Kararnamesini İmzaladı

Öte yandan, 21 Ocak tarihinde eski Hazine Bakanı Yellen tarafından yapılan açıklama ile kamu emekli ve engelli fonlarına yatırım yapılmasının askıya alınacağı bildirilmişti. Bu durum, 14 Mart'a kadar sürecek bir "borç ihracı askıya alma dönemi" ile devam edeceği belirtilmişti. Ayrıca, Posta Hizmetleri Emekli Sağlık Yardımları Fonuna yapılan yatırımların da askıya alınacağı duyurulmuştu.

Borç limiti, ABD hükümetinin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanabileceği toplam tutarı ifade ediyor. Eğer borç limiti aşılırsa, hükümet yeni borçlanma yapamayacak ve yalnızca mevcut nakit ve gelirleri harcayabilecek. Borç limitinin artırılması için Kongre’nin yeni bir yasa çıkarması gerekmektedir. Son olarak, 2023 yılının başında ABD hükümeti 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı. Ancak Haziran 2023’te yapılan bir düzenleme ile bu limit 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmıştı ve 1 Ocak itibarıyla yeniden uygulanmaya başlamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi