Akaryakıt ve LPG istasyonları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yakın takibe alındı. Bakanlık, yılın 10 ayında 4 bin 475 mükellefi denetleyip, 53 bin 396 pompadaki 293 bin 966 tabancayı kontrol etti. Bakan Mehmet Şimşek, yılbaşından itibaren ticari araçların akaryakıt alımlarını takip etmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasının zorunlu hale geleceğini duyurdu. Bu sistemin, akaryakıt alımı sırasında taşıtların plaka bilgilerinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara iletilmesini sağlayacağı belirtiliyor.

6 Ocak Pazartesi Maçları: Hangi Kanalda, Saat Kaçta? 6 Ocak Pazartesi Maçları: Hangi Kanalda, Saat Kaçta?

Bakan Şimşek, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin yıl sonuna kadar en az bir pompa ünitesini sisteme uyumlu hale getirmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sisteme geçişin sağlanması ve düzgün işletilmesi konusunda akaryakıt istasyonlarının gereken desteği sunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bakanlık, akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı önlemek ve vergi kaybını engellemek amacıyla birçok düzenleme yaptı. 2003 yılında ödeme kaydedici cihazların bağlanmasıyla başlayan bu süreç, dışarıdan müdahale edilmesini engelleyen yeni nesil cihazlarla güçlendirildi. Akaryakıt alımında yapılan suiistimalleri engellemek için yasa dışı işlemler, vergi kaçakçılığı kapsamına alındı ve ceza uygulamaları devreye sokuldu.

Bunun yanında, akaryakıt dağıtıcıları ve bayileri için teminat uygulamaları getirildi, lisans başvuruları için borç ödeme şartları getirildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da bayi denetim sistemini kurarak sektörü daha yakından izlemeye başladı. Bu önlemlerle birlikte sektördeki suistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bakan Şimşek, UTTS'nin devreye girmesiyle, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının büyük ölçüde önleneceğini söyledi ve tüm istasyonları sisteme uyum sağlamaya çağırdı.

Kaynak: KFK Ajans