Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, son yıllarda hızla artan tarımsal sulama, sondaj kuyularının açılması ve diğer çevresel baskılar nedeniyle Akdeniz Bölgesi'ndeki sulak alanların büyük oranda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. 

Otomobil İle Elektrikli Bisiklet Çarpıştı; 1yaralı Otomobil İle Elektrikli Bisiklet Çarpıştı; 1yaralı

Dr. Kesici, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde toplam 155 bin 305 hektarlık sulak alan bulunduğunu vurguladı. Ancak, artan tarımsal sulama, yer altı sularının kuruması, madencilik, enerji ve turizm yatırımlarının baskısı, hatalı tarım uygulamaları ve kirlilik gibi nedenlerle bu alanların büyük bir kısmı yok olma aşamasına geldi.

Burdur'da 7, Isparta'da 5, Antalya'da ise 4 sulak alan olduğunu belirten Dr. Kesici, “Son yıllarda, bu alanları besleyen yer altı suları büyük oranda kurudu. Antalya’daki tarihi su kaynaklarının hoyratça kullanımı da bölgedeki doğal mirası tehdit ediyor. Özellikle, geçmişte sulak alan olan Yamansaz, Boğazkent ve Aksu deltası gibi bölgeler, Antalya’nın kaybettiği önemli doğa mirasları arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı. 

Sulak alanların korunmasının, hem ekosistem hem de yerel halk için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dr. Kesici, bölgedeki doğal dengeyi koruma adına daha etkili önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkez