Antalya Büyükşehir Belediyesi, Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şubesi ile işbirliği içinde “Sünger Kent Antalya” sempozyumunu düzenledi. Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) gerçekleşen etkinlikte Başkan Muhittin Böcek, Antalya’da sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla yapılan çalışmaları vurgularken, yeşil alan miktarını artırma hedefleri ve çevre dostu projelere dikkat çekti.

Antalya’da Kişi Başına 8.3 Metrekare Yeşil Alan

Başkan Muhittin Böcek, 2009 yılından bu yana dikilen 2 milyondan fazla fidan sayesinde Antalya’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının 8.3 metrekareye ulaştığını belirtti. Böcek, geleneksel belediyecilik anlayışının ötesine geçerek inovatif çözümler geliştiren bir yönetim vizyonuyla Antalya’yı daha sürdürülebilir bir kent haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Sünger Kent Yaklaşımı ve Faydaları

Hızlı kentleşme ve iklim değişikliğiyle mücadelede “sünger kent” modelinin önemine değinen Böcek, bu yaklaşımın kentsel taşkınları azaltarak su kaynaklarını korumaya ve yeşil alanların artırılmasına katkı sağladığını belirtti. Başkan Böcek, “Sünger kent uygulamaları, şehir içindeki doğal ekosistemlerin canlanmasını ve suyun doğa temelli yöntemlerle yönetilmesini hedefliyor. Sel baskınlarına ve su kıtlığına karşı alınacak önlemlere büyük katkı sunacak” dedi.

Sünger kent yaklaşımıyla iklim değişikliğine karşı dirençli bir yapı inşa etmeyi amaçladıklarını vurgulayan Böcek, Antalya’yı daha yaşanabilir hale getirme hedefinde olduklarını dile getirdi. Böcek ayrıca, Antalya’nın yeşil altyapı ve doğa temelli çözümlerle daha sağlıklı bir yaşam alanı sunduğunu ifade etti.

Antalya’nın Yeşil Dönüşüm Çalışmaları

Büyükşehir Belediyesi olarak 2019’dan bu yana gerçekleştirdikleri yeşil alan projelerine değinen Böcek, Antalya’da yüzde 50 su ve enerji tasarrufu sağlayan kurakçıl peyzaj çalışmalarıyla Türkiye’de öncü olduklarını belirtti. Antalya’daki mevcut çim alanların sıcak iklim çimine dönüştürülmesiyle daha dayanıklı bitki örtüsüne geçiş sağlandığını ve bu dönüşümle 420 bin metrekarelik alanın yeniden düzenlendiğini ifade etti.

Sempozyumda Avrupa’dan Uzmanlar Sunum Yaptı

“Sünger Kent Antalya” sempozyumunda, Avrupa’dan gelen uzmanların sunumları dikkat çekti. Peyzaj Yüksek Mimarı Thomas Roth, Avrupa ülkelerinde iklim krizine karşı uygulanan yöntemleri anlattı. Ardından Roth ve Astrid Schröder-Holzhacher tarafından “Sünger Şehirlerin Genel Prensipleri” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Park ve Bahçeler Daire Başkanı Çiğdem Hacıoğlu ise “Antalya Büyükşehir Belediyesi İklim Krizine Uyum Çalışmaları” başlıklı sunumuyla belediyenin iklim değişikliği ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği projeleri katılımcılarla paylaştı.

Sempozyum, Sürdürülebilir Kent Çalışmalarına Yeni Fırsatlar Sunuyor

Polis Denetimlerinde 2 Bin 179 Şahıs Yakalandı Polis Denetimlerinde 2 Bin 179 Şahıs Yakalandı

Sempozyumda konuşan Başkan Böcek, Avrupa’da sünger kent modelinin başarılı uygulamalarının ele alınarak, Antalya’da uygulanabilecek yöntemler ve pilot alanların belirlendiğini ifade etti. Sempozyumun sürdürülebilir şehircilik ve doğayla uyumlu yaşam alanları oluşturma noktasında yeni iş birliklerine ve yenilikçi projelere öncülük edeceğini dile getiren Böcek, Antalya’nın daha yaşanabilir bir kent haline gelmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.

Peyzaj Mimarları Odası Antalya Şube Başkanı Gülsüm Kıldan da sempozyumda yaptığı konuşmada, sünger kent modelinin çevresel, sosyal ve ekonomik değerleri dikkate alan bütüncül bir yaklaşım sunduğunu ifade etti. Kıldan, doğanın sürdürülebilir kapasitesini kentsel yapılara adapte etmenin önemine değinerek sempozyumun, Antalya için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Kaynak: Kfk Ajans