Son Dakika Isparta Haberleri

Ardıçlı Köyü Sakinleri Tarım Arazilerini Geri İstiyor

Abone Ol

ü

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köyü sakinleri, Burdur Gölü sularının çekilmesi sonucu ortaya çıkan ve yaklaşık 10 yıldır kira ödeyerek ekip diktikleri ürünleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün uyarısıyla sökmek zorunda kaldılar. Şimdi arazilerde üretim yapamayan köylüler, yeniden ekip dikebilmek için harekete geçiyor.

  1. Burdur Gölü'nün Isparta yakasında kalan Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köyünün tarım arazileri, 1965- 66 döneminde suların yükselmesiyle göl içinde kaldı.
  2. 1980'li yıllarda göl sularının çekilmeye başlaması sonrası araziler de ortaya çıktı.
  3. Bu dönemden sonra Burdur Gölü'nün suları hızlı çekilme sürecine girince 1980'lerin ortasından itibaren yeniden ortaya çıkan arazilerde köylüler de yeniden tarım yapmaya başladı.
  4. Özellikle son 35 yılda göl sularının yaklaşık 3'te 1'i çekilince Ardıçlı köylülerine ait yaklaşık 600 dönüm arazi de tamamen ortaya çıktı. Köylüler bu arazilerde devlete kira bedeli ödeyerek, başta gül olmak üzere çeşitli tarım ürünleri yetiştirdi.
  5. Geçen yıla kadar üretimlerini sürdüren köylüler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün uyarısıyla ürünleri söktü.
  6. Şimdi arazilerde üretim yapamayan köylüler, yeniden ekip dikebilmek için harekete geçti.
HALK ARAZİLER İÇİN; "ATALARIMIZDAN KALAN TAPULU ARAZİLERİMİZ” DEDİ. Gölün suyu çekilince bu arazileri kullanmaya devam ettiklerini ve ekonomiye katkı amacıyla gül diktiklerini kaydeden Yakup Yolcu, "10 yıldır devlete ecrimisil ödüyoruz. Buna rağmen Çevre Müdürlüğü 'Burayı sökün' deyince söktük. Kanuna uyduk, gülleri sökmemizle birlikte gölden çıkan tozlar evlerimize, diğer arazilerdeki mahsullerimize çok büyük zarar verdi." dedi.

1980 öncesi bizim tapulu arazilerimiz, o yıllarda gölün yükselmesiyle tapuya geçmedi. Bu arazilerimiz atalarımızdan kalan ve tapulu arazilerimiz" dedi.

.“ KÖYLÜ BU ARAZİLERİ KULLANMAK İSTİYOR” Köy sakinlerinden Süleyman Doğanay (66) da "Ben doğdum doğalı bu köyde yaşıyorum. Dedemden kalma arazi gölün yükselmesiyle gölün içerisinde kaldı. 1980 yılında yapılan tapulamada bu araziler bize verilmedi. Şimdi su çekilince bu arazileri kullanmak istiyoruz. Bu çorak arazinin yeşillenmesini istiyoruz. Bu arazilerde hayvanlarımızı otlatmak istiyoruz" dedi.