2025 yılı itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk artışla birlikte, işçi kesimi ve işverenler temmuz ayında yapılacak yeni bir düzenlemeye dair beklentiye girmişti. Asgari ücretin, özellikle enflasyonist ortamda, vatandaşın alım gücünü korumak adına yıl içinde yeniden değerlendirileceği düşünülüyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan asgari ücretin, yıl ortasında, yani temmuz ayında tekrar gözden geçirilebileceğini belirtti.
İşçilerin alım gücünü korumanın önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Işıkhan, "2025 yılı itibarıyla enflasyonda ciddi bir iyileşme bekliyoruz. Enflasyonun düşüşe geçtiğini yakında göreceğiz. Ekonomik politikalarımız bu yönde gelişiyor ve enflasyondaki azalmayı önümüzdeki aylarda daha fazla hissedeceğiz. Ancak, herhangi bir olumsuzluk yaşanırsa ve ekonomik şartlar zorlaşırsa, temmuz ayında asgari ücret yeniden değerlendirilebilir" dedi. Işıkhan’ın bu açıklamaları, asgari ücrete yapılacak olası bir ara zamma dair umutları artırdı.
Bakan, "Vatandaşlarımızın yaşam standartlarını iyileştirmek ve alım güçlerini korumak için her türlü adımı atmaya hazırız. Eğer temmuz ayında bir iyileştirme yapılması gerektiğini görürsek, çalışmalarımıza hız verecek ve gerekli düzenlemeyi yapacağız" şeklinde konuştu.
Bununla birlikte, asgari ücretle ilgili gelişmelerin yanı sıra, Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ya olan borçlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Son dönemde bazı medyada belediyelerin SGK borçlarının 30 ton altın tutarında olduğu yönündeki iddialara yanıt veren Işıkhan, bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. "Belediyelerin toplam SGK borcu 167 milyar lira ve bu rakam yaklaşık 55 ton altına denk geliyor. Bu borçların üçte biri, özellikle CHP'li belediyeler tarafından biriktirilmiş gibi bir algı oluşturuluyor ancak bu doğru değil" dedi.
Işıkhan, belediyelerin SGK borçlarının yüzde 70’inin yalnızca CHP'li belediyelere ait olduğunu belirtti ve “Bunlarla ilgili elimizde tüm belge ve dokümanlar mevcut. Belediyelerin borçlarının bu kadar yüksek olmasındaki sebeplerin başında, geçmişteki yönetimlerin izlediği yanlış mali politikalar yatıyor” şeklinde açıklama yaptı. Belediyelerle ilgili bu borç meselesinin çözülmesi için gerekli önlemlerin alındığını ve durumun takip edildiğini söyledi.
Sonuç olarak, asgari ücrete ilişkin olarak temmuz ayında yapılabilecek bir artış, enflasyonun gidişatına ve ekonomi politikalarının başarısına bağlı olarak şekillenecek. İlerleyen süreçte, Bakan Işıkhan’ın da belirttiği gibi, ekonomik şartlarda bir iyileşme olması halinde vatandaşların yaşam standartlarının daha da iyileştirilebilmesi için ara zam yapılması gündeme gelebilir.