Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da düzenlenen Türkiye Konferansı'nda yaptığı sunumda Türkiye ekonomisinin geleceğine dair kapsamlı bilgiler verdi. Bank of America tarafından düzenlenen etkinlikte, 250'den fazla yatırımcı yer aldı. Bu etkinlik, 2018 yılından sonra düzenlenen ilk Türkiye Konferansı olma özelliği taşıyor ve katılımcı sayısı ile dikkat çekti. Bakan Şimşek, burada Türkiye'nin ekonomik görünümü, temel politika öncelikleri ve yapısal dönüşüm hedefleri hakkında geniş bir sunum gerçekleştirdi.
Şimşek, dezenflasyon sürecine dair açıklamalarında, enflasyonun bu yıl da düşmeye devam edeceğini belirterek, "Para politikasının gecikmeli etkisi, negatif mali etkiler, destekleyici gelir politikaları ve arz yönlü tedbirler sayesinde enflasyondaki düşüş sürecek" dedi. Ayrıca, 2024 yılı itibarıyla bütçe açığının milli gelire oranının %3 civarına çekilmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Kamuda tasarruf ve verimlilik paketlerine de değinen Bakan Şimşek, harcama kontrolleri sayesinde kayda değer bir tasarruf sağlandığını belirtti. Özellikle, son 10 yılda faiz dışı harcamalarda gerçekleşen sapmaların önüne geçilmesinin, 1,2 trilyon liralık bir harcama disiplinine işaret ettiğini vurguladı. Ayrıca, akaryakıt, tütün mamulleri ve alkollü içeceklerde yapılan vergi düzenlemeleri ile fiyat artışlarının enflasyon hedefiyle uyumlu hale getirildiğini belirtti.
Bakan Şimşek, dezenflasyon sürecinin sadece talep yönlü politikalarla değil, gıda, konut ve enerji gibi birçok alanda arz yönlü tedbirlerle de destekleneceğini açıkladı. Gıda arzını artırmak için sulama projeleri ve gıda lojistiği alanlarında yapılan destekleri sürdüreceklerini ifade etti. Ayrıca, sosyal konut arzını artırma ve kentsel dönüşüm projelerinin de bu sürecin önemli unsurlarından olduğunu belirtti.
Türkiye'nin jeopolitik gerilimler ve ticaretteki korumacı eğilimlere karşı dayanıklı bir yapı sergilediğini dile getiren Bakan Şimşek, "Dünya, jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde. Türkiye, NATO'daki stratejik konumu, savunma sanayisindeki yüksek yerlilik oranları ve diplomatik misyonlarının geniş coğrafyaya yayılmasıyla bu süreçte önemli bir aktör" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin 54 ülkeyle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının, ticaretteki parçalanmalara karşı ülkenin dayanıklılığını artırdığını vurguladı.
Bakan Şimşek, Türkiye'nin savunma sanayisindeki gelişimi ve inşaat sektöründeki güçlü oyunculuğu sayesinde bölgesel konumunu daha da güçlendirme fırsatına sahip olduğunu belirterek, barışın sağlanmasıyla birlikte Ukrayna, Libya, Yemen, Gazze ve Suriye'nin yeniden inşasında Türkiye'nin öncü rol oynayabileceğini ifade etti. Ayrıca, turizm ve sağlık turizmi alanlarındaki potansiyelin yanı sıra enerji ve alternatif ulaştırma koridorlarındaki bölgesel merkez olma hedeflerine de değindi.