Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK’in koordinasyonunda, bir aydır devam eden meslek komiteleri toplantıları sona erdi.
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK, Odanın hizmet binasının çatı katında üyelerinin kullanması amacıyla yeni yaptırdığı Toplantı ve Yemek Salonunda 13 Meslek Komitesi Toplantısı düzenledi. Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle birlikte hem Meslek Komitesi çalışma grubundaki temsilcilerle ve hem de üyeleriyle gerçekleşen toplantıların 13. Meslek Komitesiyle ilgili olan son bölümü 21 Kasım Perşembe günü yapıldı. BUTSO’nun akreditasyon çalışmalarına ve üyelerine Avrupa standardında hizmet götürme misyonuna bu toplantılarla devam edildi.
Toplantılara Burdur’daki Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları, banka müdürleri, muhtarlar, kadın işletme sahipleri, genç girişimciler, iş dünyası, üreticiler, kooperatif başkanları, sanayiciler, mimar ve mühendisler, tüccarlar ve diğer meslek komitesi üyeleri katıldı.
Toplantılarda yaptığı konuşmalarda TOBB’un ve BUTSO’nun misyon ve vizyonlarını güncelleyen Başkan Yusuf KEYİK, faaliyet ve çalışmalar hakkında meslek komitesi üyelerini bire bir bilgilendirdi; onlardan gelen sorun, talep ve önerilerin çözüme kavuşturulması amacıyla aksiyonlar aldı ve planlamalar yaptı. Başkan KEYİK düzenlemiş olduğu 13 toplantıda ortak konu olarak eğitim toplantılarının, dijitalleşmenin, yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti, Oda olarak Burdur’un ekonomik kalkınma yönelik yapılan çalışmaları detaylarıyla anlattı.
Farklı günlerde düzenlediği 13 toplantıda ortak bir sunum yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK, BUTSO faaliyetlerini özetleyerek:
“Gerek ilimizde ve gerek Ülke ve Dünya genelinde aile işletmelerinin yaygın olduğu bir gerçek. Aile işletmeleri bir avantaj olmasına rağmen kurumsallaşmada geç kalınmışlık, para kazanma ve marka olma sürecindeki başarı birçok kere kurumsallaşmanın önüne geçmekte işletmelerimiz daha verimli olacakları süreçte kan kaybı yaşamaktadırlar.
Oda olarak 2019 yılında Tahkim müessesini kurduk.
Sizler bu il için, bu ülke için katma değer yaratıyorsunuz, istihdam üretiyorsunuz. Para ve markanın paylaşım sürecinde kurumsallaşma adımları bazen geç kalınmış olabilir. Lütfen siz olmadan da işletmelerin yürüyebileceğine dair sağlam, kalıcı kurumsallaşma adımlarını atalım. Oda olarak her konuda yanınızdayız.
Öncelerden de alışık olduğumuz yüksek enflasyon ile karşı karşıya gelmiş durumdayız. Eskiye oranla işletme maliyetlerimiz arttı. Sıkı para politikası ile finansa erişim zorlaştı. Öz sermayesi güçlü işletmelerimiz dün olduğu gibi bugünde pek sorun yaşamayacaklar. Ancak yabancı sermaye ağırlıklı işletmelerimiz için bu durum pek de iç açıcı olmayabilir.
Pandemi süreci hariç olmak üzere üyelerimizin gelişimine yönelik birçok eğitim gerçekleştirdik. Bu eğitim ve konferanslar ile işletmelerimizin ufkunu açmayı hedefledik.
Oda olarak sizlere birçok SMS gönderip fikrinizi almak istedik” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ: TOBB
Başkan Yusuf KEYİK, yaptığı sunumda TOBB’un faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunarak; “Gerek Odamız ve gerekse diğer odalar; üyelerin menfaatine uygun taleplerini TOBB’a iletirler. Üst birliğimiz TOBB da odalardan aldığı talepleri siyasi iktidara iletmek sureti ile sorunların çözümüne katkı sağlar.
TOBB-FAALİYETLERİ
Şirket kuruluşu önceden günlerce sürüyordu. Şimdi yaklaşık 2 saat içerisinde de şirket kuruluşu yapılıp Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilip, gazete teslim ediliyor. Şirket sahipleri e-imza kullanıyorsa; odamıza gelmeden şirket kuruluşlarını e-imza ile muhasebecisine bile kuruluş işlemini yaptırabilmektedir.
Menşe ve Dolaşım Belgeleri Otomasyon Sistemi (MEDOS) ile dış ticaretteki evrak işlemlerinin, en hızlı şekilde tamamlanması sağlanmıştır. Bu yenilikle yılda 5 milyon adet dolaşım belgesi; ihracatçı firmalarımıza en hızlı şekilde ulaştırılmaktadır.
Son bir yılda 53 bin Sanayi Kapasite Raporu ve 15 bin yerli malı belgesi düzenlemek sureti ile yurt içi üretime destek verilmiştir.
Böylelikle her yıl Türk ihracatına ve Türk TIR’larına 22 Milyar Euro Kefalet sağlanmıştır. Ülke genelinde; Yılda 94 bin TIR karnesi düzenlenmektedir. Tır Karnesinde; dünyada 3. Sırada yer almaktayız.
“Yap-İşlet-Devret” modeli ile sınır kapıları modernize edilmiştir. Bu sayede lojistik maliyetlerini düşürülmüş, süreç hızlanmıştır.
İhracat Destek Ofisleri ile 60 İl’de firmalarımızın yurtdışına açılmasına destek verilmiştir.
Şikago’da açılan Ticaret Merkeziyle, üyelerimizin ABD pazarına erişimlerini kolaylaştırılmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı – TOBB işbirliği yaparak ara eleman yetiştiren meslek liseleri için bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile Burdur Merkez ve Bucak ilçesi dahil olmak üzere yurt genelinde 129 meslek lisesinin hamiliği üstlenilerek proje okul kapsamına alınmıştır. Böylelikle işletmelerimize daha nitelikli eleman kazandırma hedeflenmiştir.
TOBB MEYBEM ile 81 ilde 77 meslekte sınav ve belgelendirme hizmeti verilmiştir. Oda olarak bizde üyelerimize bu hizmetten faydalandırdık.
TOBB, KGF’yi Üyesine kefil olan bir kurum haline getirilmesini sağladı. Yaklaşık 700 bin üyemiz bu sayede uygun teminatlı kredi imkânına kavuştu.
TOBB ETÜ’yü kurmak sureti ile geleceğin girişimcilerini ve liderlerini yetiştirmek amacı ile Savunma sanayinden, yüksek teknolojiye birçok alanda ülkemize değer katan, dünyaya teknoloji ve bilgi ihraç eden bir üniversite haline geldi. Burada da ilklere imza atıldı. Dünyanın en büyük su türbin test tasarım merkezi açıldı. ASELSAN’la birlikte, ülkemizin ilk kuantum bilgisayar laboratuvarı kuruldu. Türkiye’nin ilk Yapay Zekâ Mühendisliği bölümü faaliyete geçirildi.
Geçen sene yurtiçi satışa başlayan TOGG, hamdolsun daha ilk senesinde gelen yüksek taleple, tüm üretimini sattı.
Tarımda bir ilki, Lisanslı Depoculuk sistemi ülkemize kazandırıldı” ifadelerini kullandı.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER
Coğrafi işaretli ürünler ve akreditasyon sistemini aktaran Başkan KEYİK: “Oda ve Borsalarımızla birlikte, yerel değerlerimizi ve lezzetlerimizi, Coğrafi İşaretlerle tescil ettirerek koruduk. İlk defa AB nezdinde coğrafi işaretli ürünlerimiz tescil olmaya başladı ve bu sayı 21'e ulaştı. 7'si ilan aşamasında bulunan, 51 başvurunun işlemleri ise devam etmektedir.
Burdur’umuzun tescillenmiş 14 Coğrafi ürünü bulunmaktadır. Esas olan bu ürünlerin coğrafi işarete uygun üretiminin yapılarak; gelecek kuşaklara aktarımının sağlanması hepimizin borcudur. (Ceviz Ezmesi, Burdur Şiş, Dirmil Sipsisi, Karamanlı Cevizi, Karamanlı Kişnişi, Karamanlı Rezenesi, Melli İnciri, Bucak Salebi, Tefenni Rezenesi, Kabak Helvası, Gölhisar Kavurması, Kozağaç İkitelli Curası, İbecik Bezi ve Haşhaş Helvası)
AKREDİTE ODA
Burdur Ticaret ve Sanayi Odası; 2012 Yılında Akredite olmuş odalar arasında 90. sırada yer alarak 5 yıldızlı Akredite Oda statüsünü kazanmıştır. 2012 yılından bu yana yapılan tüm denetimleri başarı ile geçmiş olan odamız 5 Yıldız Akredite Oda statüsünü başarı ile devam ettirmektedir” dedi.
BOTSO’NUN WEB SAYFASINDA
Seçimler öncesi milletvekili ve belediye başkan adaylarını Meclis Toplantılarına çağırarak talep ve önerilerini kitapçık halinde kendilerine aktardıklarını belirten Başkan Yusuf KEYİK: “Her Genel Seçim döneminde Milletvekili adaylarına ve Belediye Başkan Adaylarına ilimize vizyon kazandıracak ve yapılması elzem olan konular hakkında bilgilendirmelerde bulunduk, tavsiyelerimizi kitapçık olarak kendilerine teslim ettik. Belediyecilikle ilgili önerilerimizi odamız web sayfasında “Üyelerimiz İçin” başlığı ile yer alan sekmeden takip edebilirsiniz.
TALEP VE ÖNERİLERİMİZ
İlimiz 2. Bölge teşviklerinden faydalanıyordu. Yoğun talep ve ısrarlarımız üzerine ilimizi 3. Bölge Teşviklerinden faydalanan iller arasına aldırabildik. Ne yazık ki 3. Bölgede yer alan bazı cazip iller varken ilimiz, yatırım teşvikinden yeterinde faydalanamamıştır. Bu sebeple; ilinizin Teşvikte 5.Bölgede yer alan iller arasına alınmasını talep ettik.
1. ve 2. Organize Sanayi Bölgeleri dolmuştur. Keza aynı sorunu Antalya ve Isparta’da yaşamaktadır. Mümkünse 3 ile ortak hizmet verecek bir OSB, değilse de ilimize mahsus OSB yeri için çalışmaların başlatılmasını talep ettik.
“Burdur Bej” ismi ile marka olmuş ilimiz mermeri ile ilgili ihtisas OSB kuruluşu için Kemer yol ayrımının sağ tarafında yer alan, alanı Mermer İhtisas OSB oluşumu için tavsiye ettik.
Çavdır-Gölhisar Bölgesine cevap verebilecek OSB ihtiyaç vardır. Bununla ilgili ön çalışmaları tamamladık, sürecin hızlandırılması için talepte bulunduk.
Burdur Küçük Sanayi Sitesi ihtiyaca cevap vermemektedir. Yer bulamayan ustalarımız başka illere kaymaktadır. Bunun önlenebilmesi için Hayvan Pazarının; Plaj Yolu TOKİ Konutları yanında bulunan Belediyeye ait alana taşınmasını, mevcut Hayvan Pazarı ve çevresindeki alanın Küçük Sanayi Sitesi yapılmasını talep ettik.
Oto galericilerin bir arada bulundukları bir yer mevcut değildir. Bu sebeple bu sektöre çevre yolunda bir yer tahsisi yapılması gerektiğini ilettik.
Her yıl Tarım ve Hayvancılık fuar alanı olarak Açık Pazar yerindeki pazar alanı kullanılmaktadır. Bu alan yeterli gelmemektedir. Isparta ve Burdur illerinin ortak ihtiyacını karşılayacak fuar alanının oluşturulması ya da ilimizin ihtiyacını karşılayacak fuar alanının oluşumu için talepte bulunduk.
Bugüne kadar yıllarca yol ticareti ile ilgili taleplerimizi tekrarladık durduk. Çevremizdeki birçok il yol ticaretinden payını alırken, Burdur olarak hala bir adım öteye gidebilmiş değiliz. Bu sebeple gerekli imar düzenlemelerini yaptırmak sureti ile çevre yolu ticaretinden payımızı almak istediğimizi ilettik.
Üniversite- Şehir arası alanın imara açılmak suretiyle bağlantısızlık giderilmelidir. Üniversitemizi şehir merkezine bağlayan alternatif yol çalışması yapılması gerektiğini belirttik.
Senir Kasabası ve çevresinde yaklaşık 8 bin kişi yaşamaktadır. Bu vatandaşlarımızın alışveriş için tercihi ilimizdir. Kuruyan göl yatağına Senir yolunun yapılmak sureti ile buradaki vatandaşlarımızın ilimize gelişini hızlandırmamız gerektiğini ilettik.
Burdur gölündeki çekilme ile birlikte çölleşme başladığını, aspes solumanın da kansere sebep olduğunu belirterek çölleşen yerlerin pek su istemeyen ağaçlandırma ve bitkilendirme yapılmasını istedik.
ULU CAMİ CİVARI
Sit alanı olarak tescillenen Ulu Cami ve etrafı çok geniş bir alan olup birkaç mahalleyi içine almaktadır. Şehrin merkezinde böylesine geniş bir alanın sit alanı olarak tescillenerek yapılaşmaya kapatılmasının doğru olmadığını belirterek, bu alanın sit alanı kapsamından çıkarılmasını, bu alanda korunması gereken binaların belirlenerek, koruma altına alınması gerektiğini ifade ettik.
DİJİTALLEŞME VE YEŞİL DÖNÜŞÜM
Orta vadede iş dünyasını bekleyen en önemli gelişme; ikiz dönüşümdür, yani dijital ve yeşil dönüşüm. Bunlar bir tercih değil, hepimiz için zorunluluktur. Bunu başaranlar rekabette öne çıkacak, daha çok kazanacaklardır.
Dijitalleşme; işletme maliyetlerini azaltmak ve işlemlere hız kazandırmaktadır. Basit bir örnek vereyim. Diyelim ki perakende satış yapıyorsunuz. Müşteri ürünü raftan aldığı anda stoktan düşecek. Toptancıya, üreticiye ve nakliyeciye anında talep bilgisi gidecek. İmzaydı, onaydı, teyitti, bunlarla zaman kaybedilmeyecek. Minimum stok tutma maliyeti ile işiniz yürüyecek.
Demek ki eski mesleklerin bir kısmı kısa vadede ortadan kalkarak, yenileri gelecek. Bugünkü mesleklerin yarısı, geçen asırda yoktu. Bugünkü mesleklerin birçoğu da 2050 yılında olmayacak. Dolayısıyla işletmelerimizi süreç içerisinde teknolojik değişime uyumlu hale getirmek zorundayız. İş gücünün becerilerini de geleceğin niteliklerine uygun hale getirmemiz gerekmektedir” dedi.
Konuşmasının son bölümünde karbon salınımının azaltılmasına dikkat çeken KEYİK; “Ülke olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin %41’ini Avrupa ülkelerine satmaktayız. Avrupa’ya ihracatımızı devam ettirmek istiyorsak, yeşil dönüşüm nedir bilmek ve uygulamak zorundayız. Aksi halde ihraç ettiğimiz ürünlere ilave vergi çıkacaktır. Bu da maliyetlerimizi artıracaktır ve pazarı rakiplerimize kaptırmak zorunda kalabiliriz. Bu sürecin doğru işlemesi için Emisyon Ticaret Sistemine önem vermemiz gerekmektedir.
Geleneksel endüstriyel uygulamaların çoğu, kaynak tüketimi, enerji kullanımı ve karbon salınımları gibi çevresel etkileri yüksek olan süreçlere dayanmaktadır. Yeşil dönüşüm, yenilikçi teknolojilerin, verimlilik önlemlerinin ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin benimsenmesini içeren bir yaklaşımdır.
Emisyon ticareti sistemi, sisteme dahil olan tesislerin sera gazı emisyonları için sektör ve kapasite bazlı olarak bir üst sınır değer belirlenmesi ve bu üst sınır için izin belgesi üretilmesini ifade ediyor” şeklinde konuştu.
Toplantılara katılım sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür eden Başkan Yusuf KEYİK: “Meslek Komiteleri toplantılarımıza davet ettiğimiz ilimizdeki bankaların müdürlerine, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yetkililerine, misafirlerimize ve katılım sağlayan tüm üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.