Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, komisyondan geçen başıboş sokak köpekleri teklifiyle ilgili olarak belediyeleri sert bir dille uyardı. "Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar görevini yerine getirecek" diyen Bakan Yumaklı; Bu hayvanların sokaklarda başıboş olmasının, sahipsiz ve sorumsuz bir şekilde, sorumlusu olmayan bir şekilde yaşamına devam etmesinin getireceği, bugün itibarıyla getirdiği ve ileride getireceği sorunları herhalde herkes kabul ediyor artık. Bunun çözümü, sokaklardan bu hayvanların, evvela evvel emirde çekilmesidir. Bu konuda sorumluluğu olan tüm kurumlar, vazifelerini yerine getirecek, bu kadar basit. Yerel yönetimler, belediyeler. Ben sokaklardaki köpeklere dokunmayacağım. Onları toplayacağım şeklinde bir yaklaşım içinde olabilirler mi bu kanun çıktıktan sonra ve yaptırımı ne olacak? Olamazlar çünkü bu konuda kanun görevlerini yerine getirmeyen zaten kamu görevlileri için hali hazırda mevcut da yasal düzenlemeler de var. Ama burada tekrar belirtiliyor bu. 6 aydan 2 yıla kadar bu görevlerini yerine getirmeyenlere hapis cezası öngörülüyor.Şunu bir kez daha söyleyelim; Sorun sokaklarda sahipsiz, başıboş köpeklerin olması sorunudur. Toplumsal hayatı etkilemektedir. Bunun çözümü sokaklardan, toplumsal hayattan bu hayvanların çekilmesidir. Ondan sonraki süreçte bunların rehabilite edilmesi, kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi, sahiplendirilmeyenlerin de, barınaklarda, bakım evlerinde bakılmasıdır. Özellikle gündeme, maalesef hepsinin toplu bir imhası diye vurgulanan konu da söylendiği gibi değil. Burada, saldırgan artık işte o tariflendi, yasada da tariflenmiş vaziyette. Önce hali hazırda mevcut veteriner kanununa da atıf yapılıyor. Orada hangi hayvanların, hangi şartlarda, nasıl ötenazi yapılabileceğine dair de zaten kriterler belli. Bu vardı zaten. Bu yerine getirilmiyordu. Tekraren bu kanunda ona atıf yaparak, sorumluların, ilgililerin, bu vazifelerini yerine getirmeleri sağlanıyor.

Başıboş hayvanların sokaklarda dolaşması, toplumsal bir sorun haline gelmiştir ve bu durum hem insanlar hem de hayvanlar için risk oluşturur. Bu konuda alınan önlemler ve yaptırımlar, bu sorunu çözmeye yönelik adımları içerir. İşte bu konuda yapılan çalışmalar ve öneriler:

KPSS’den 50 puan almak yeterli: Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin sözleşmeli personel alımı yapacak! KPSS’den 50 puan almak yeterli: Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin sözleşmeli personel alımı yapacak!

Sahiplendirme ve Rehabilitasyon:

Sahipsiz hayvanlar acilen sokaklardan çekilmelidir. Bu süreç sahiplendirme kampanyalarıyla başlatılmalıdır.

Çipi takılan ve bakımı yapılan hayvanlar, sahiplenmek isteyenlere verilmelidir. Hayvanın tüm sorumluluğu sahiplenen kişide olacaktır.

Milli Emlak, barınaklar için yer tahsis etmelidir.

Kısırlaştırma ve Aşılama:

Kısırlaştırma, aşılama ve küpeleme gibi önlemler alınmalıdır. Bu, hayvanların kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.

Özellikle saldırgan, hasta veya sakat hayvanlar uyutulmalıdır.

Yasal Düzenlemeler:

Yerel yönetimler, bu konuda bütçelerinden pay ayırmalıdır.

Mevcut veteriner kanunlarına atıf yaparak, hayvanların nasıl rehabilite edilebileceği ve hangi şartlarda ötenazi yapılacağı belirlenmelidir.

Editör: Haber Merkezi