Son Dakika Isparta Haberleri

Bir Müdürün Başarı Hikayesi

Abone Ol

Bir Müdürün başarı hikayesi;

Bir Müdürün başarı hikayesinde sizlere Isparta Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup KÜTÜK ’den bahsetmek istiyoruz.

Isparta'da başta dezavantajlı gruplar olmak üzere ihtiyaç sahibi vatandaşlara hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün tescillenmiş bir başarısı var.

Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Türk Standartları Enstitüsü Kalite Yönetim Sistemi 'TSE-ISO-EN 9000' belgesine sahip nadir kurumların önde gelenlerinden. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, müdürlük olarak görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışarak, hizmetlerin belgelenmesi için devalı çalıştıklarını söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, “Bakanlığımızın belirlediği hedefler doğrultusunda yapmış olduğumuz dönüşümler sonucunda bütün kuruluşlarımız olarak konuk evimizden, çocuk evlerimize, huzur evimizden bakım sosyal rehabilitasyon ve rehabilitasyon merkezlerimize kadar il müdürlüğümüze bağlı bütün kuruluşlarımız olarak belli bir standartta hizmet vermeyi hedefimize koyduk ve bunun üzerinde çalışmalarımıza başladıklarını söyledi. Tatbiki bunun standardı da TSE belgesi almaktı” dedi.

Çalışmalar sonucunda, müdürlük ve bağlı kuruluşların kalite belgesi almaya hak kazandı. Böylelikle kurumunun, Türkiye'de TSE kalite belgesi alan ikinci müdürlük olduğunu söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Isparta İl Müdürü Yakup Kütük, Türkiye’deki sosyal hizmet merkezleri arasında kurumsallaşmayı tamamlayan tek şehir olduklarını belirterek, nüfusa oranla koruyucu aile bulunduran çocuk sayısında Isparta’nın Türkiye birincisi olduğunu söyledi.

Isparta’da bugüne kadar verdiği hizmetleri özetleyerek istatistiki bilgiler verdi. Kütük, "2002 yılında Isparta ve Türkiye genelinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 4 kalem hizmeti varken, 2017 yılında bu hizmet kalemi 39’a çıkmıştır. 2002 yılında Türkiye çapında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Isparta’da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü sadece gıda, eğitim, yakacak ve sağlık yatırımlarıyla gündemdeyken, 2017’de gıdanın, sosyal yardımların yanında eşi vefat eden kadınlara, muhtaç askerlere, yeni doğum yapmış kadınlara, öksüz ve yetimlere, muhtaç asker çocuklarına, muhtaç insanlara yemek yardımı dağıtımından, ücretsiz seyahate, engelli KPSS müracaatlarına ve onlara yardım etmeye kadar 39 kalemde faaliyetlerini genişletmiştir. 2002 yılında ekonomik yardımlar Isparta’da 2,2 milyon lira iken, 2017 yılı sonunda bu miktar 640 milyon liraya ulaşmıştır. Aile Bakanlığı olarak sosyal yardımlar ve dezavantajlı gruplara hizmet anlamında hizmet çeşitliliği çok arttığı gibi ekonomik gerçekleşme de 56 kat artmıştır" dedi.

"2013'te Yuvalara Kapatarak Koğuş Sistemine Son Veren İlk İller Arasındayız"

"Eskiden faaliyetlerimiz çocuk yuvaları ve çocuk yetiştirme yurtları olarak biliniyordu. Bakanlığımız 2013 yılında bu anlamda büyük bir dönüşüm gerçekleştirdi. Koğuş sistemi bakım sistemini terk ettik" diyen Kütük, "Isparta ili 2013 sonu itibariyle yurtları ve yuvaları kapattı. Bunu Türkiye’de ilk gerçekleştirilen illerden birisiyiz. Biz artık 100-150 kişiyi bir binaya doldurup oralarda bakmak sisteminden çıktık. Bunların yerine çocuk evleri koordinasyon merkezleri kuruldu. Bunların içinde çocuk evleri açıldı. Isparta’da 26 çocuk evi var. Isparta’nın her mahallesinde var. Her evde 6 çocuk, her evin başında 3 bakım elemanı ve her evde bir öğretmen, bunların her türlü sosyal, ekonomik ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayacak sağlıkçı ve psikoloğun olduğu sistemde çocuklarımıza bakıyoruz. 26 çocuk evimizde 154 çocuğumuzun bakımını üstlenmiş durumdayız. Kendi evimde ne varsa çocuk evlerinde de aynısı var. Eskiden yuvalarda çocuklar için alışveriş yapılırken çocuklara aynı kıyafetler alınırdı. Şimdi çocuklarımız mağazaya giderek beğendiğini alıyor ve giyiyor. Bazen evde yiyorlar bazen de ödeneklerini biriktirip dışarıda istediği yerde yemek yiyebiliyor" şeklinde konuştu.

"KORUYUCU AİLEDE NÜFUSA GÖRE ISPARTA TÜRKİYE BİRİNCİSİ"

Türkiye genelinde 2013 yılında duyurulmaya başlanan ve artırılması hedeflenen koruyucu aile faaliyetlerinin tanıtımı konusunda Isparta’da ciddi bir reklam yapıldığına işaret eden Kütük, "2013 yılında koruyucu aile çıktığında bu konuyu çok iyi duyurduk. O yılda 33 tane koruyucu ailemiz vardı. Yapılan haberler ve bilgilendirmelerin ardından bu sayı 100’ün üzerine çıktı. Nüfusuna oranla koruyucu ailede bulunan çocuk sayısına bakıldığından Türkiye’de birinci sıradayız.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Sosyal güvencesi olmayan veya alma sürecinde bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşlara devletin yaşlılık maaşı verdiğini ifade eden konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Yaşlılık maaşı almanın yolu kolaylaştırıldı. Yaşlılık maaşı almaya aday olan kişi daha önce ailesi ile beraber değerlendiriliyordu. Yeni düzenleme ile artık kişiler çocukları ile beraber değil sadece kendisi ve varsa eşi ile değerlendirilecek” dedi.

Ekranla değil akranla büyür çocuklar kampanyası kapsamında, il çocuk komitesi ve koruyucu aile birimimiz tarafından Isparta gölcük tabiat parkında geçtiğimiz hafta içi gerçekleştirilen piknik etkinliğine düzenlediklerini ’de belirterek Kütük, Etkinliğimize katılan herkese aile ve sosyal hizmetler müdürlüğü personeli tarafından ekmek arası köfte - ayran ikram edilmiştir dedi.