Burdur’da düzenli olarak söyleşiler gerçekleştiren Birlik Vakfı Şubesi, sezonun son programında MAKÜ’nün eski rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatçi’yi ağırladı. Gıda üretiminin stratejik önemine vurgu yapan Saatçi, 'Her tarla bir kaledir' diyerek yerli üretimin millî güvenlik boyutuna dikkat çekti.
BİRLİK VAKFI BURDUR ŞUBESİ, SEZONU MAKÜ ESKİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA SAATÇİ İLE KAPATTI
Her 15 günde bir ve perşembe akşamları sahasında uzman bir konuğunu Vakfın Burdur Şubesi’nde ağırlayan ve sohbet yaptıran Birlik Vakfı (BV) Burdur Şubesi Başkanlığı; sezonu Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)’nin unutulmaz ve Üniversite de büyük emeği bulunan Prof. Dr. Saatçi ile kapattı.
Şu anda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Öğretim Üyeliği yapmakta olan Prof. Dr. Mustafa Saatçi; Birlik Vakfı’ndaki “Yerli Gıda Üretiminin Önemi” konulu sohbetine, Birlik Vakfı Burdur Şubesi Kültür organizatörü ve Emekliler Derneği Başkanı Mahmut Kalkan’ın takdimiyle ve Vakfın Şube Başkanı (Burdur eski Belediye Başkanı) Sebahattin Akkaya’nın ‘hoş geldiniz…’ konuşmasıyla başladı.
HER TARLA, HER AHIR VE HER KÜMES BİR KALEDİR!
Konuşmasında, Dünyamız da ve zamanımızda gıda üretiminin önemini hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Saatçi; ülkemizin tarım ürünü ve gıda maddelerinin ithalâtından ve tekelleşmeden kurtulması gerektiğini, bunun için de bağımsız ve yerli gıda üretiminin şart olduğunu hatırlattı ve “Her tarla bir kale, her ahır bir kale, hattâ her kümes bir kaledir” dedi, dolayısıyla da yerli, doğal ve millî tarımın hayâti önemine, olmazsa olmazına vurgu yaptı.
Ülke geleninin olduğu gibi, Burdur’un da gölü, toprağı, arazisi, suyu, yerli-yerel ve millî üretimi benimseyen-özümseyen ve aynı zaman da çalışkan da yetiştiricileri olduğunu ve bu potansiyelin kıymetinin bilinmesi ve iyi değerlendirmesi gerektiği üzerinde duran Prof. Saatçi “Bizim yerli ırk olduğu kadar kültürel ırk, melez hayvanlarımız da olmalı. Ancak yerli gen kaynakları olan ve ülkemizin coğrafî şartlarına uygun hayvan ırkımızı ihmal etmemeliyiz…” dedi.
SAVAŞI ÖLÜNCE DEĞİL, DÜŞMANA BENZEYİNCE KAYBEDERSİNİZ YERLİ, MİLLÎ VE DOĞAL GIDAYI ÜRETMEK BİR BEKÂ MESELESİDİR
Konuşmasını Ali İzzet Begoviç’in ‘’Savaşı ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedersiniz’’ şeklindeki özlü sözünü de hatırlatan Prof. Dr. Mustafa Saatçi’nin “Yalnız, üretim tek başına sorunu çözmez… Ürettikleriniz hem kaliteli, hem yerli ve millî olmalı hem de iyi değerlendirilmeli ki; yerli-yerel, doğal ve millî üretim bir bekâ meselesidir’’ şeklinde sürdürdüğü birbirinden yerli, yerel, millî tespitlerini ve değerli önerilerini pürdikkât dinleyen katılımcılar, sohbetinin sonunda Hocaya sorular da yönelttiler, yaptığı sohbeti ve verdiği cevapları dolayısıyla kendisine teşekkür ettiler…
Sohbetinin sonunda Prof. Dr. Mustafa Saatçi’ye Birlik Vakfı Başkanı Sebahattin Akkaya bir anmalık, Burdur Yörükler Derneği Başkanı Alaettin Kalkan’da yörük yağlığı hediye ederken; Saatçi de kendisine gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirip teşekkür etti ve herkesle sohbet ederek hasret giderdi.