Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tarımın her alanında verimliliği artırmak amacıyla düzenlediği eğitimlere devam ediyor. Son olarak, çiftçilere yönelik olarak meyve ağaçlarında budama eğitimi gerçekleştirildi.
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ziraat mühendisleri tarafından verilen Meyve Ağaçlarında Budama Kursu’nda, katılımcılara doğru budama teknikleri, şekil verme yöntemleri, ürün budaması, gençleştirme budaması ve aşılama gibi önemli konularda kapsamlı bilgiler sunuldu.
Eğitimler sayesinde çiftçiler, meyve üretiminde verimliliklerini artıracak tekniklerle ilgili önemli ipuçları edinerek, alanlarında daha sağlıklı ve verimli üretim yapabilme fırsatı buldu.
Meyve ağaçlarında budama
Budama ve terbiye; meyve ağaçlarına düzgün ve sağlam bir yapı kazandırmak, ağaçların kısa sürede verim çağına ulaşmalarını, uzun süre kaliteli ve bol ürün vermelerini sağlamak için aktif gelişme (yaz dönemi) ve dinlenme döneminde (kış dönemi) yapılan kültürel işlemlerdir.
Budama zamanı
Meyve ağacının büyümesini, ağaçların kesimlere karşı göstereceği tepkiyi, verimi ve ağacın ekonomik ömrünü doğrudan etkilemektedir. Budama işlemi kış ve yaz olmak üzere 2 ayrı ve zıt mevsimlerde yapılabilir.
Kış budamaları: Kışları ılıman geçen bölgelerde meyve ağaçlarının kış dinlenmelerine girmelerinden sonraki dönem, budama bakımından uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışları sert ve soğuk geçen bölgelerde, şiddetli donlardan önce budama yapılması uygun değildir.
Meyve Ağaçları için en uygun budama dönemi; yaprak dökümünü izleyen günler ile ilkbahar gelişme periyodunun başlaması arasındaki geçen dönemdir.
Yaz Budamaları: Yaz boyunca meyve ağaçlarında; uç alma, dal seyrelteme, eğme, bükme, açı genişletme ve daraltma gibi yapılan işlemlerdir. Yaz boyunca yapılabilen bu kültürel yöntem ile, meyvelerin daha iyi gelişebilmeleri ve renklenmelerinin yanı sıra kış döneminde yapılacak olan budama işlemlerini kolaylaştırmaktadır.