Yurttan Haberler

Çalışanların Yüzde 60'ı Ekonomik Şiddetten Yakınıyor

Çalışanların yüzde 75’inden fazlası en az bir kez işyerinde şiddete maruz kalırken, katılımcıların yüzde 60’ı ekonomik şiddet yaşadığını bildiriyor.

Abone Ol

Özyeğin Üniversitesi ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘İşyerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri’ araştırması, Türkiye'deki iş dünyasında önemli bir sorunu gözler önüne serdi. 3 bini aşkın kişinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki çalışanların %75’inden fazlası kariyerleri boyunca en az bir kez işyerinde şiddete maruz kaldığını bildirdi. Katılımcıların yaklaşık %60’ı ise ekonomik şiddet (ücret eşitsizliği, yan hakların verilmemesi gibi) yaşadığını ifade etti. Özel sektördeki katılımcıların, kamudakilere kıyasla iki kat daha fazla ekonomik şiddet mağduru oldukları belirlendi.

İş Dünyası için Kritik Bulgular

Araştırma hakkında bilgi veren Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barış Tan, “Bu çalışma ile araştırma üniversitesi misyonumuzun bir yansıması olarak harekete geçtik ve iş dünyasına ışık tutacak sonuçlara ulaştık” dedi. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Canan Sümer de “Araştırmada, şiddetin önlenmesinde temel sorumluluk sahibi olan işverenlere, politika yapıcılara ve işçi ve işveren örgütlerine yönelik önerilere de yer verildi. Bu çalışmanın, şiddetin olmadığı bir dünyaya yönelik çabalara katkı sağlamasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Kadın Yöneticilerin Durumu

Araştırmanın diğer dikkat çekici bulguları arasında, kadın yöneticilerin, yönetici erkeklere ve yönetici olmayan kadınlara göre daha sık psikolojik şiddete maruz kaldığı yer alıyor. Her dört kadından biri iş hayatları boyunca en az bir kez cinsel şiddet mağduru olurken, katılımcıların üçte biri işyerinde fiziksel şiddetin bir formuna maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, her beş katılımcıdan biri, kıyafet ve/veya görünüşe, etnik köken ve dine dayalı ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.

Düşük eğitim seviyesine sahip çalışanların psikolojik, ekonomik ve fiziksel şiddete daha fazla maruz kaldığı da vurgulandı. İşinden ayrılan katılımcıların üçte biri, ekonomik şiddeti temel bir işten ayrılma nedeni olarak gösterdi. Bu sonuçlar, işyerinde şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koyuyor.