Isparta’da uzun süredir devam eden bulanık su sorununu CHP Meclise taşıdı. CHP Isparta Milletvekili ve PM Üyesi Hikmet Yalım Halıcı, geniş ve ayrıntılı şekilde verdiği önergede “Isparta’da, evlere su ulaştıran depoların yeterince temiz olmadığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa neden gerekli adımlar atılmamaktadır? Isparta’da içme sularında testler, hangi aralıklarla ve hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır?” diye sordu. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Halıcı, Isparta’nın içme suyu kaynağı olan Eğirdir Gölü’nde yaşanan su seviyesindeki düşüş, şehri su kriziyle karşı karşıya bıraktığını belirterek “Göldeki kuruma nedeniyle su pompaları su üstüne iyice çıkmış ve şehir şebekesine sağlanan içme suyu bulanık akmaya başlamıştır. Temiz su kaynaklarının giderek azalmasıyla, Ispartalı vatandaşlarımız temiz içme suyuna erişimde zorluk çekmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı. 

ÖNLEM ALINMAZSA SAĞLIK SORUNLARI BAŞLAYACAK 

Öztürk Ailesinin Acı Günü Öztürk Ailesinin Acı Günü

Uzmanların, su kalitesindeki bozulmanın sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunduğunu aktaran CHP’li Vekil, mevcut durumda şehirde banyo yapmanın bile imkansız hale gelebileceğini kaydetti. Halıcı “Türkiye’de ‘yedi renkli göl’ olarak bilinen Eğirdir Gölü, son yıllarda ciddi şekilde kirlilik ve su seviyesinde azalma yaşamaktadır. Göldeki bu sorunların yanı sıra göle terfi merkezi borularından lağım ve evsel atık suyu karışmaktadır. Son dönemlerde ise Eğirdir Gölü’nün hızla kurumaya başlamasıyla dip suyunda balçıkla çözülen zararlı madde miktarı artmaktadır” dedi.

TEMİZ SU GETİRMEK KANUNİ ZORUNLULUK 

Yalım Halıcı “Göl havzası, her yıl binlerce ton yapay gübre ve yüzlerce ton tarım ilacının depolandığı alanlar haline getirilmiştir. Artıklarla birlikte dip çamurunda ağır metaller barındırmaktadır. Gölün adeta alarm vermesine ve 10 ila 15 yıldır devam eden bu sürece rağmen şu ana kadar herhangi bir adım atılmamıştır.  Arsenik, sülfür, kükürt miktarı çok ciddi artmış durumdadır. Gölde ağır metal maddeler açığa çıkmıştır” ifadelerini kullandı. Bazı uzmanların, Eğirirdir Göl suyunun şu anda bulaşık yıkamak için dahi kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Halıcı “İçme suyu olarak bu şekilde ve mevcut arıtma teknikleriyle kullanılması ileride büyük hastalıklar ortaya çıkmasına neden olabilecektir. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin 1. Maddesinde, insani tüketim amaçlı suların teknik ve hijyenik şartlara uygunluğu ile suların kalite standartlarının sağlanarak denetlenmesi gerektiğine yönelik sorumluluk ve görev vurgusu yapılmıştır. Yine uzmanlar; suya fazla klor katmanın suyu zehirli hale getirdiğini; fosfor ve klorun yoğun biçimde bir araya gelince zehir ürettiğini ifade etmektedir” dedi. 

TEMİZ SUYU BURDUR GETİREBİLİYOR AMA ISPARTA GETİREMİYOR 

Önergesinde Burdur’daki durumu örnek gösteren Yalım Halıcı “Burdur Belediyesi ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmuş, 135 milyon TL’lik yatırım ile günlük 21.880 m3 suyu %98 verimle arıtarak Burdur Gölü’ne kazandırmış ve atık çamurdan enerji üreterek döngüsel ekonomiye katkı sağlamayı başarabilmiştir” ifadelerini kullandı. 

MİKROP VE BAKTERİLERİN GÖZLE GÖRÜNME İMKANI YOK 

Isparta Belediyesi’nin, sudaki bulanıklık nedeniyle 21 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamaya atıf yapan Halıcı “Isparta Belediyesi, suyun bulanık ve sağlığa zararlı olabileceğini adeta itiraf etmiştir. Belediye, görsel bulanıklığın normale dönmesine kadar bir süre temizlik, çamaşır, bulaşık vb. türdeki kullanımlarının haricinde su kullanımı yapmamaları konusunda uyarı yapmıştı. Oysa insan sağlığını etkileyebilecek mikrop veya bakterilerin gözle görünme imkanı da ihtimali de bulunmamaktadır. Su berrak gözükebilir ama içinde mikrop ve bakteri barındırabilir. Zaten musluktan akan suyu beklettiğinizde yer yer bulanıklaştığını da görebilirsiniz. Bu nedenle birçok vatandaşımızdan tarafıma şikayet de gelmektedir. Ispartalıların sağlığı her şeyden önemlidir. Gereken inceleme, testler, yatırımlar yapılmalıdır” dedi. 

Hikmet Yalım Halıcı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde:

1 – Isparta’da içme sularında testler, hangi aralıklarla ve hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır? En son test ne zaman yapılmıştır? 
2 - Testleri yapan kurum ve laboratuvarların akreditasyonları bulunmakta mıdır? İçme suyunda yapılan testlerde kullanılan numuneler gölün hangi bölgelerinden ve ne şekillerde alınmaktadır? Alınan numunelerden elde edilen değerler nelerdir? Bu değerler Dünya Sağlık Örgütü’nün içme suyu standartlarına uymakta mıdır? 
3 – Isparta Belediyesi su borularını, filtreleri, depoları, arıtma tesislerini hangi sıklıkla ve ne şekilde denetlemektedir? Bu denetimler kimler tarafından yapılmaktadır? Bahsi geçen denetimlerin sonuçları nedir? Arıtma tesislerinde halk sağlığının korunması için su bulanıklığı önlemek adına hangi işlemler ve ne ölçüde kimyasallar kullanılmaktadır? 
4 – Isparta’da, evlere su ulaştıran depoların yeterince temiz olmadığı doğru mudur? Doğruysa neden gerekli adımlar atılmamaktadır? 
5 – Isparta’da su borularının ne kadarı asbesttir? 
6 - Isparta’da içme suyuna katılan klor oranı nedir? 
7 –1 Ocak 2024 tarihinden; önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede Eğirdir Gölü’nden alınan su miktarı nedir? Bu miktarın ne kadarı içme ne kadarı sulama için kullanılmıştır? 
8 - 1 Ocak 2024 tarihinden; önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede içme suyu nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran hasta bulunmakta mıdır? Bu hastaların akıbetleri nedir? Yapılan tetkik ve doktor raporları sonucunda, içme suyunun neden olduğu bir rahatsızlık veya hastalığa rastlanmış mıdır? Varsa bunlar hangileridir?
9 – Son üç yılda; Isparta Belediyesi’nin; içme sularının temizliği ve Dünya Sağlık Örgütü standartlarına getirmek için attığı adımlar nelerdir? Son üç yılda içme sularının sağlıklı hale getirilmesi için yapılan yatırımlar hangileridir? Bu yatırımlara ne kadar bütçe ayrılmıştır? 
10 – Yıllar sırasıyla ve ayrı ayrı belirtilmek üzere 2020 ila 2024 yılları arasında Eğirdir Gölü’nden alınan su miktarı nedir? Bahsi geçen yıllarda gölün beslendiği su kaynaklarından göle ulaşan su oranı nedir?

Kaynak: Haber Merkezi