Çin’in imalat sektörü, Kasım ayında iyileşmeye devam etti. Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, Çin’in resmi imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım ayında 50,3’e yükseldi. Bu değer, Ekim ayında kaydedilen 50,1’in üzerine çıkarak sektördeki büyümeyi işaret ediyor. PMI endeksinin 50’nin üzerinde olması, imalat sektörünün büyüme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise endeksin 50,2 seviyesinde olması yönündeydi.

Bileşik PMI endeksi ise değişmeyerek 50,8 seviyesinde kaldı. Bu, genel ekonomik aktivitede bir istikrarı işaret ediyor.

Çin ekonomisinde, Eylül ayında açıklanan faiz indirimleri ve diğer teşvik önlemleri sonrasında, Ekim ayından itibaren iyileşme belirtileri görülmeye başlandı. O dönemde yapılan bir Politbüro toplantısında, ülkenin üst düzey yetkilileri, mali harcamaları destekleme ve sorunlu gayrimenkul sektörünü istikrara kavuşturma hedefiyle büyümeyi canlandırma çabalarını hızlandırmayı taahhüt etmişti. Bu çabaların sonucunda, Çin’in imalat sektöründe de olumlu bir ivme yakalandı.

Ancak, Çin ekonomisi için yeni zorluklar da ortaya çıkıyor. ABD'deki Başkanlık seçimlerinin sonucunda Donald Trump’ın zaferi, Çin ekonomisini yeni ticaret engelleri ile karşı karşıya bırakma riski taşıyor. Özellikle, Çin ürünlerine yönelik yüksek gümrük vergisi tehditleri, ülkenin ihracat sektörüne zarar verme potansiyeline sahip. Çin, şu anda Avrupa Birliği gibi bazı bölgelerden daha büyük ticaret engelleri ile mücadele ederken, bu yeni zorluklar ihracat sektörünü daha da zor bir duruma sokabilir.

Çin hükümetinin ekonomik teşvik paketleri, kısa vadede imalat sektörünü desteklemeye devam etse de, uluslararası ticaret engelleri ve küresel ekonomik belirsizlikler, ülkenin büyüme hedeflerini zora sokabilir.

Kaynak: KFK Ajans