Çin Merkez Bankası, ülkenin zayıflayan ekonomisini canlandırmak için 71 milyar dolarlık likidite sağlayarak piyasalara desteğini artırdı. Pekin yönetimi bu destekle şirketlerin hisse senedi satın alabilmesini hedefliyor.

Çinli yetkililer, Covid kısıtlamalarının sona ermesinin ardından büyümeyi yeniden canlandırmak ve iş faaliyetlerini rayına oturtmak için mücadele ederken, geçen ay faiz oranlarında indirimlerden ev satın alma kurallarının gevşetilmesine kadar çeşitli teşvik politikaları açıkladı.

AFP'nin haberine göre, bu yeni teşvikler, yetkililerin ekonomiyi yıllardır etkileyen sorunlar, özellikle emlak borcu krizi ve durgun tüketici harcamaları konusunda çözüm bulacağı yönündeki yeni umutlarla Şanghay ve Hong Kong hisse senetlerinde yükselişe neden oldu. Ancak, daha önce açıklanan önlemlerle ilgili herhangi bir ayrıntı verilmemesi bu coşkunun salı günü sona ermesine yol açtı.

Perşembe günü merkez bankası, firmaların hisse senedi satın alabilmeleri için nakite erişmelerini sağlayacak 500 milyar yuan (70,6 milyar dolar) değerinde bir takas tesisi açtı. Çin merkez bankası, sermaye piyasasının sağlıklı ve istikrarlı gelişimini teşvik etme planları hakkında da detaylar paylaştı. Şirketlerin hazine tahvilleri ve merkez bankası bonoları gibi yüksek kaliteli likit varlıklar için teminat olarak hisse senetleri, tahviller ve diğer varlıkları kullanmalarına izin verileceği belirtildi. Programın duruma göre daha da genişletilebileceği ifade edildi.

Şanghay hisseleri erken işlemlerde yüzde 1'in üzerinde yükselirken, Hong Kong hisseleri yüzde 2'den fazla değer kazandı.

Diyanet-Sen KKTC’deki Din Görevlileri ile Buluştu Diyanet-Sen KKTC’deki Din Görevlileri ile Buluştu

ÇİN'DEN EKONOMİYİ CANLANDIRMA TEŞVİKLERİ

Bu önlemler ilk olarak geçen ay, piyasalarda yüzde 20'nin üzerinde artışa yol açan bir dizi teşvik önlemiyle birlikte duyuruldu. Pekin, geçen ay finans kuruluşlarına verilen bir yıllık kredilerdeki faizi düşürdü, kredi verenlerin elinde tutması gereken nakit miktarını azalttı ve mevcut ipoteklerdeki faiz oranlarını düşürmeye yöneldi.

Çin, emlak sektöründe uzun süredir devam eden kriz, kronik düşük tüketim, gençler arasında yüksek işsizlik oranı ve yerel yönetimlerin artan borcu gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bir zamanlar büyümenin temel itici gücü olan konut piyasasını desteklemek amacıyla, Şanghay, Guangzhou ve Shenzhen gibi bazı büyük şehirler de konut satın alma konusundaki kısıtlamaları hafifletti.

Ekonomist Zheng Shanjie, bu hafta Pekin'in hedefine ulaşacağından tamamen emin olduğunu belirterek, "Ayrıca istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir kalkınmayı sürdürme konusunda da güvenimiz tamdır" diye ekledi.

Kaynak: KFK Ajans